Now Reading
CARTEA în franceză: Armata revoluționară a fungilor catalani

CARTEA în franceză: Armata revoluționară a fungilor catalani

CAT-Graur
Armata revolutionara a fungilor catalani

Ric-Ric este un amărât, un anarhist zdrențăros ce s-a aciuat într-o peșteră ascunsă din Pirineii catalani, pe un meleag străbătut doar de contrabandiști și răufăcători, descoperă din întâmplare creaturi necunoscute civilizației: fungi, ciuperci antropomorfe gigant cărora le dă din greșeală suflu vital.

Uimit de abilitățile lor extraordinare și de simțul lor comunitar, Ric-Ric vede în fungi arma definitivă care îi va permite să-și realizeze dorințele: să o cucerească pe frumoasa Mailis, adevărată femme fatale fără ca ea să vrea asta, să instaureze o societate anarhistă în care să domnească adevărata frăție și să se răzbune pe cei care l-au tratat cu cruzime, de la gărzile civile la hangiul local, cel care se comportă ca un senior feudal. Ric-Ric, de acum conducător suprem al fungilor, reușește să constituie o armată invincibilă capabilă a face față, în bătălii homerice și datorită unei strategii militare unice, trupelor franceze și spaniole.

***

Albert Sánchez PiñolAlbert Sánchez Piñol intră în Franța în 2004 cu un excelent roman fantastic de sorginte lovecraftiană, La Peau Froide, roman minunat ecranizat de Xavier Gens en 2017. În 2007, cu Pandore au Congo și apoi după trei ani cu Treize mauvais quarts d’heure convinge definitiv Hexagonul de talentul său de scriitor de literatură fantastică. Continuă în altă notă, 2013, cu un ocol prin romanul istoric, superbul Victus, o relatare epică a Cataloniei secolului al XVII-lea.

În 2021 Piñol revine la fantastic în Fungus, roman ce animat de o respirație narativă și de o fantezie debordante, un „western hibernal din secolul al XIX-lea, în Pirinei”, în cuvintele autorului însuși, absoarbe cititorul meduzat de alegoria puterii, aici sub forma unei himere romanești.

„Tovarăși! strigă Ric-Ric. Am o veste foarte gravă să vă anunț: conspirația reacționară ne atacă! Ei agresează acest cămin socialist și colectivist pe care-l construiți cu atâta bucurie. (…) Trăiască Kropotkin! Trăiască ediția ilustrată a memoriilor tovarășului Gorki! Trăiască anarhia internațională și intervegetală!”

Ric-Ric este un anarhist oarecum țăcănit. După ce a furat fondurile federației anarhiste din Barcelona și le-a cheltuit pe băutură și femei, fuge din oraș și se ascunde într-o vale pierdută a Pirineilor, pe drumul contrabandiștilor. Aici ajunge sclavul unui bandit și descoperă că poate aduce la viață ciuperci uriașe, fungii. Ajutat de ciuperci, îl alungă pe bandit și ridică o armată în speranța de a conduce revoluția anarhistă. Dar se îndrăgostește de fiica primarului celui mai apropiat oraș, și se transformă, puțin cîte puțin, într-un autoritar senior al războiului.

Cred că este clar după acest citat și această minusculă introducere că suntem în plin „weird”, ca să folosim termenul englezesc, Fungus are un aer de Ferma animalelor repovestit de Johanna Sinisalo și avînd ca redactor de carte pe Jeff Vandermeer.

Autorul ne poartă într-o lume total delirantă în care ciupercile gigantice formează o armată redutabilă și în care un alcoolic nebun se gândește să pornească revoluția mondială, dintr-o vale deșertică a Pirineilor. Nici celelalte personaje nu se lasă mai prejos: avem soldați spanioli absurd de incompetenți, un general francez nebun și un bandit torționar, personaje colorate care, cu diversele lor iluzii și fapte, ne sunt redate de autor printr-o scriitură ce crește, se înfoaie și se revarsă în picarescă exagerare. Mesajul politic de bază al acestui anarhist care se proclamă rege și se transformă în dictator, nu merge foarte departe și autorul se balansează – asta se vede – ritmic între farsa uriașă și propensiunea sa de antropolog de a descrie mai serios organizarea socială a fungilor.

Toate aceste elemente fac forța romanului, iar Fungus. Le Roi des Pyrénées este o lucrare originală, extrem de amuzantă, cu un fundal social mai bogat decât poate părea la prima vedere.

Armata revolutionara a fungilor catalaniFungus. Le Roi des Pyrénées
Albert Sánchez Piñol
Titlul original: Fungus, el rei dels Pirineus, 2018
Prima ediție: Spania: La Campana, 2018
Traducere de Marianne MILLON
Ilustrată de Quim HEREU
Ilustrațiile interioare de Quim HEREU
Editura ACTES SUD (Arles, Franța), colecția Exofictions
Data apariției: 3 martie 2021
Roman, 368 pagini, preț 22,80 €
ISBN: 978-2-330-14922-2
Format: 14,5 x 24,0 cm
Genul: Fantastic

 

Albert Sánchez Piñol, născut la Barcelona în 1965, este antropolog și scriitor. A început studii universitare de drept pe care le-a părăsit pentru a studia antropologia. Membru al Centre d’Estudis Africans a călătorit foarte mult în Africa. Publică în 2000 eseul satiric Pallassos i monstres (Payasos y monstruos, Clovni și monștri, Edicions La Campana) despre opt dictatori africani, considerat de critici „o carte formidabilă care luminează prin documentare și satiră o realitate întunecată care ne este ascunsă”. Romanul La pell freda (La piel fría) Pielea rece (Edicions La Campana, 2002) a fost intrarea lui Albert Sánchez Piñol în domeniul ficțiunii cu o lucrare surprinzătoare prin puterea și originalitatea sa. A avut vânzări excepționale și un mare succes de critică, iar drepturile de traducere au fost vândute pentru 37 de limbi. Au urmat, cu același succes de critică și public  Pandora al Congo / Pandora en el Congo / Pandora în Congo (Edicions La Campana, 2005) și Tretze Tristos Tràngols / Trece tristes trances / Treisprezece transe triste (Edicions La Campana, 2008).

Victus (Edicions La Campana, 2012), Vae Victus, 2015, care relatează Războiul de succesiune la tronul Spaniei, de la începutul secolului al XVIII-lea, punând sub semnul întrebării versiunile oficiale – au devenit un adevărat fenomen de vânzări care l-a consacrat pe Albert Sánchez Piñol ca cel mai cunoscut scriitor catalan pe plan internațional.

Armata revolutionara a fungilor catalani

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top