Now Reading
Copy, right…

Copy, right…

CAT-Graur
scriitori-in-excursie-de-studiu-la-Kiev_thumb

Iată un subiect delicat, seamănă cumva cu discuțiile despre deranjamentele stomacale – am ocolit în ultimul moment să fac comparația cu sexul.

Problema mare este că o parte din cei interesați, pe bani, vor să se păstreze status quo-ul, adică legea cutumă din secolul trecut, „viața autorului + 70 de ani”. Așa este în toate țările civilizate, cu excepția Canadei și Australiei unde se aplică „+50 ani”.

Pentru România, precum în toate țările fost socialiste, legea aceasta favorizează pe nedrept scriitorii, comparativ cu confrații lor din țările ce nu au cunoscut socialismul – Autorii, în economia de piață, nu au primit lunar salariu de la stat, prime și bonificații, locuințe gratis, vacanțe, pentru ei, familia, urmașii etc, săptămâni, luni sau ani all inclusive în stațiunile Uniunii scriitorilor, minunate resorturi situate în cele mai pitorești locuri, la munte și la mare.

De aceea cred că ar fi just să se modifice legea de protecție a drepturilor de autor pentru operele publicate în perioada 1949 – 1989.

 

Scriitori în excursie de studiu la Kiev
Scriitori în excursie de studiu la Kiev

 

Fotografie a diplomatului și scriitorului român Ion Brad (n. 8 XI 1929, Pănade, Alba – d. 6 februarie 2019, București, România) împreună cu scriitorul român Vladimir Colin (n. 1 V 1921, București – d. 6 XII 1991, București), cu scriitorul, publicistul și producătorul de film Mircea Sântimbreanu (n. 7 I 1926, Băița – d. 19 VIII 1999) și cu scriitorul și criticul literar Ion Hobana (n. 25 I 1931, Sânnicolaul Mare, Județul Timiș, d. 22 II 2011, București).

 

Ești mândru posesor de ebook reader, fie el Kindle, Kobo, Pocketbook, tabletă etc dar uite că vrei să citești/recitești cartea aceea apărută în Globus în 1984 și asta de pe ereader și nu prea știi cum să procedezi, Globus nu a scos ebookuri în 1984…

Ai cartea respectivă, în biblioteca ta, a părinților… Ei bine, este în drepturile tale legale să faci o copie pentru uzul tău personal, indiferent prin ce mijloace, că scanezi/fotografiezi tu cartea, că mergi la un copy center și plătești să-ți fie scanată, că face asta un prieten pentru tine sau că descarci o copie de pe internet.

Nu ai, nu ai avut vreodată sau nu mai ai aceea carte; În acest caz fie cumperi de la unul din multele anticariate online respectivul volum fie cineva din familie sau un prieten îți împrumută cartea digitală ce o are potrivit cazului unu, de mai sus.

Este legal, încalc vreo lege și mai ales Legea drepturilor de autor?

Iată poziția oficială a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, EUIPO, exprimată prin Observatorul european privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

 

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND DREPTURILE DE AUTOR

Întrebările au fost compilate de reprezentanții intereselor consumatorilor. Experții naționali în domeniul drepturilor de autor din cele 27 de state membre ale UE au oferit răspunsuri conform propriei jurisdicții. Observatorul European coordonează aceste activități în cadrul grupurilor de lucru.

…………………..

  1. Am voie să dau o copie a unei opere protejate prin dreptul de autor unui membru al familiei sau unui prieten?

Legea dreptului de autor permite utilizatorilor autorizați ai unei opere să realizeze o copie a acesteia pentru uzul lor sau al familiei și prietenilor apropriați, dar numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții: opera copiată trebuie să fi fost făcută publică, copia privată nu trebuie să afecteze utilizarea normală a operei copiate și reproducerea nu trebuie să prejudicieze titularul dreptului.

  1. Am voie să descarc o operă protejată prin dreptul de autor de pe Internet și contează ce tehnologie este utilizată sau dacă descarc doar părți ale operei?

Este foarte posibil ca descărcarea unei opere protejate prin dreptul de autor de pe Internet, indiferent de tehnologia folosită, să încalce drepturile de autor asupra operei respective. Concluzia este aceeași și dacă doar părți ale operei ar fi descărcate (mai puțin în cazul în care părțile descărcate nu ar reprezenta ceva protejat prin dreptul de autor). Pentru a nu încălca drepturile de autor ar trebui ori să ai autorizarea titularului de drepturi pentru a face descărcarea, ori să fie aplicabilă una dintre limitările dreptului de autor (de exemplu în situația în care descărcarea ar putea fi calificată drept copie privată). Această situație ar fi aplicabilă atunci când deții o copie autorizată a unei opere (dar nu a unui program pentru calculator) și faci o nouă copie a operei pentru uz personal sau al „cercului familiei”, chiar dacă acea copie este realizată prin descărcarea ei de pe Internet. Pentru a nu încălca drepturile de autor trebuie însă să te asiguri că atunci când descarci nu permiți, în același timp, și încărcarea operei de către alții.

Asta înseamnă că este legal să realizez o copie a operei protejate pentru uzul meu sau al familiei și prietenilor apropiați și /sau „să dau o copie a unei opere protejate prin dreptul de autor unui membru al familiei sau unui prieten” îndeplinind condițiile.

La fel de legal pot descărca de pe internet o copie digitală a unei cărți pe care o am în formă fizică, pe hârtie deoarece „când deții o copie autorizată a unei opere (dar nu a unui program pentru calculator) și faci o nouă copie a operei pentru uz personal sau al „cercului familiei”, chiar dacă acea copie este realizată prin descărcarea ei de pe Internet” ești în drepturile tale și nu încalci legea dreptului de autor.

Toate cele de mai sus și mai pe larg pe situl Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, EUIPO, Observatorul european privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/web/observatory/faqs-on-copyright-ro#5

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top