După ce am rupt și aruncat la coș a treia încercare de introducere, virtuale cu toatele, coșul și ciornele, am renunțat fiindu-mi imposibil să îndes în limita normalului unei introduceri câte ar trebui să spun despre tema colecției de coperți din acest număr așa că, decât mult și fără rost, voi folosi doar câteva crâmpeie din câte pot constitui o lucrare-studiu de sine stătătoare.
După cum spunea atât de bine Spencer Ellsworth, autorul trilogiei Starfire în care apar insectoizii Matakas, prin toate trăsăturile lor atât de străine și respingătoare pentru noi ca primate ‒ mintea de stup, exoscheletul, pânzele, acele veninoase și mandibulele ‒ insectele sunt printre cele mai bune subiecte sau personaje science fiction cu putință.
Dacă ar fi să pornim, prețios, cu clasicii unde albinele și furnicile sunt întrupări ale sârguinței, ale hărniciei iar lăcustele, tăunii și muștele, în aceeași ordine, ale lăcomiei, chinurilor, morții și descompunerii, avem Biblia, fabulele lui Esop, piesele lui Eschil și Shakespeare, cărțile Zulmei Carraud. Mai apoi, desigur, Die Verwandlung/Metamorfoza, Franz Kafka. Omida fumătoare a lui Lewis Carroll, viespile gigant ale lui H.G. Wells din Hrana zeilor/The Food of the Gods din 1904 sau, la același, un an mai târziu, furnicile inteligente din Imperiul furnicilor /The Empire of the Ants.
Iar mai aproape de noi… doar titlurile să enumerăm și ar fi prea mult. Un entomolog american, Erin Bauer, pasionat de science fiction, a avut audacitatea să alcătuiască o „Insectografie”, cum îi spune el, care conține lista lucrărilor de ficțiune, romane, filme / episoade TV, jocuri video, cărți pentru copii publicate în Statele Unite între 1950 și 2012 despre sau cu insecte, păianjeni, artropode înrudite (de multe ori antropomorfizate sau mutante) și / sau entomologi ca personaje principale. Sunt sute de romane și filme! Chiar și numai parcurgerea listei este o lectură interesantă, mai ales pentru că toate intrările au sinopsis: https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1024&context=entomologydiss
Și în încheiere „Recomandări”, una scurtă, una lungă
Dacă Regii… (alte insectiforme!, G. R. R. Martin de pe vremea cînd știa să-și încheie textele) ți-au plăcut, dacă Alien este în topul tău și nu ai citit încă cea mai bună proză a Octaviei Butler, Hugo, Locus, Nebula și Science Fiction Chronicle, pune mîna și descarcă de pe Amazon Kindle, unde este gratuită, superba Bloodchild.
https://www.amazon.com/Bloodchild-Octavia-Butler-ebook/dp/B00HP4HA7A/
Pe scurt, exterii, insecte inteligente, Tlic țin oameni în rezervații și, deoarece ouăle lor eclozează, iar larvele se dezvoltă în carne umană mîncînd din gazde, Tlic folosesc bărbații umani ca mame-surogat pentru bebelușii lor. Nu sînt cruzi Tlic, procesul este chiar senzual, de obicei gazdele supraviețuiesc. De obicei.
A doua recomandare este ciclul Spider World al lui Colin Wilson
The Tower (1987)
The Delta (1987)
The Magician (1990)
Shadowland (2002)
Imaginați-vă o lume în care oamenii nu mai sunt apex predator, locul le-a fost luat de păianjeni uriași ce-și folosesc abilitățile telepatice pentru a paraliza mintea celor care li s-ar putea opune.
Iată că apare un tânăr bărbat care are darul de a vedea în mințile altor viețuitoare și a le influența.
Dintr-o dată, „stăpânii” se tem.
Colin Henry Wilson (n. 26 iunie 1931 – d. 5 decembrie 2013) a fost un foarte cunoscut scriitor și filosof englez. Wilson și-a numit filosofia „noul existențialism” sau „existențialismul fenomenologic”.
A părăsit școala la 16 ani, a lucrat în fabrici și a avut diverse ocupații ocazionale și a citit liber. Când Wilson avea 24 de ani, editura Gollancz i-a publicat The Outsider (1956) în care tînărul filosof examinează rolul „outsiderului” social în lucrările seminale ale diferitelor figuri literare și culturale cheie. Printre aceștia se numără Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Ernest Hemingway, Hermann Hesse, Fiodor Dostoievski, William James, T. E. Lawrence, Vaslav Nijinsky și Vincent Van Gogh. Cartea a devenit imediat bestseller și a ajutat la popularizarea existențialismului în Marea Britanie.
În ceea ce ne privește pe noi, Wilson a scris excelent science fiction, fantasy și horror și vom reveni într-un număr viitor cu o prezentare a operei acestui autor absolut pe nedrept uitat, în lume, iar în România cvasi-necunoscut.