Now Reading
Semnal și cronică de cronică de film science fiction

Semnal și cronică de cronică de film science fiction

CAT-Graur
sputnik

Ce plăcere este să citești o cronică de film, bașca că-i SF filmul! , scrisă nu numai cu profesionism cât și cu dragoste pentru toate ale artelor imaginarului, analiză care-l deconspiră pe autor ca pe un bona fide aficionado.

Voi vedea filmul, chiar dacă nu la cinema, cred că este în portofoliul NETFLIX sau PRIME.

Îmi permit, însă, două observații, bemoli cum zic francezii, privind această excelentă cronică pe care o semnalăm cu încredere:

Nu-i greșit Al. Tolstoi dar mai corect(sic) este A.N. Tolstoi pentru „contele roșu”, bunul scriitor de science fiction (Hiperboloidul inginerului Garin și Aelita) Aleksei Nikolaevici Tolstoi.

Iar privind sinopsisul filmului personal aș merge mai în trecut decât la Alien, în film la anul 1951 iar în literatură măcar în 1938; The Thing from Another World, 1951, regizat de Christian Nyby și Goes There? povestirea lui John W. Campbell (în acest caz sub pseudonim Don A. Stuart).

Desigur că finii cunoscători și avizații editori, redactori, critici, blogeri, profesioniștii de SF români – și-s mulți ai dracu – vor replica cu At the Mountains of Madness, H. P. Lovecraft, scrisă și respinsă la publicare în 1931, publicată în serial în 1936…

Cât privește acea atmosferă bine observată de Doinel Tronaru << „eroismului“ care radiază din primele romane ale fraţilor Strugaţki – URSS-ul era acolo întreaga planetă Pământ – sau din „Nebuloasa din Andromeda“>> este desigur vorba despre Cosmism, curentul filozofic omniprezent în tot ce înseamnă SFFF rusesc, sovietic și acum din nou rusesc.

________________________________

Nasc și la Moscova blockbustere. „Sputnik“ nu e doar noul „Alien“, ci și primul „Alien“ rusesc

Cronică de Doinel Tronaru în Adevărul , 23 iulie 2021

Citește mai mult: adev.ro/qwoyjo

 

Doinel Tronaru este jurnalist şi critic de film, doctor în Cinematografie și Media, la UNATC  „I.L. Caragiale”. Activează în presa cotidiană culturală din 1995. A lucrat la România liberă, Evenimentul zilei, Cotidianul, Adevărul. A colaborat la PRO TV Magazin, Cuvântul (perioada Mircea Martin), Ziarul de Duminică, ArtAct Magazin, Adevărul literar şi artistic, Ştiinţă & Tehnică, Steaua, Tribuna, Opinia studențească, Contrafort Chişinău, revista Arta a Uniunii Artiștilor Plastici.

 

Sputnik

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top