Pe 29 martie 1916, cu faimoasele cuvinte „expression is the need of my soul”, archy a debutat în „The Evening Sun”. De atunci și pînă în 1935 acest carcalac se strecura noaptea la mașina de scris a prietenului său, ziaristul Don Marquis și scria poezii în vers alb sărind în cap, clapă cu clapă, aproape 500 în total. Cum nu putea apăsa simultan shift și clapa de literă, poeziile sale, ca și numele său, sunt întotdeauna scrise cu minuscule. archy este prieten cu mehitabel, o pisică de stradă care a fost, într-o viață anterioară, Cleopatra. Cei doi duc vieți interesante iar poeziile lui archy sînt minunate, vi le recomand.
Acum, despre recomandări, iată cum m-am făcut de rușine zilele astea… Mi-a cerut un tînăr prieten o sugestie de lectură și a fost nedumerit cînd l-am întrebat în ce limbă citește. În română, bineînțeles, mi-a răspuns și eu a trebuit să-i recunosc că nu (mai) citesc în românește cărți (noi) deoarece… Sincer, habar n-am de unde să încep…
Să fie din cauza editorilor ce de ani buni au căzut de perfect acord că afacerea (le) merge prost și atunci să zică merçi cititorul pentru ce primește?… Redactorul de carte se pare că a dispărut, traducerile sînt majoritatea de slabă calitate, recenziile scrise din interes, măcar din prietenie cu prietenie. Scot ediții „noi” ce se deosebesc de cele vechi de decenii doar prin copertă (altă culoare, roșie de rușine că-i furată, de fapt) sau prin scoaterea prefeței.
În ce privește autorii autohtoni, iar nu-i de laudă, nu am citit un autor român de ani buni, dar mi-am propus să mă îndrept, uite, voi începe prin a citi nominalizările la „Colin”, cred că e un bun punct de plecare.
Altfel eu cred că un aficionado de science fiction trebuie să fie în stare să citească măcar într-una din limbile de mare circulație, iar răsplata îi va fi pe măsură, accesul direct la zeci de mii de povestiri, romane, reviste, o întreagă lume care vă va primi cu bucurie.
Un exemplu minunat: revista „Galaxy”, cea care a publicat unele dintre cele mai bune lucrări ale genului, cu 355 de numere separate apărute în perioada 1950-1976, poate fi găsită acum online, legal și gratuit. Include povestiri ale marilor maeștri ai literaturii science fiction precum Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Clifford D. Simak și Theodore Sturgeon. Există, de asemenea, în paginile publicației unii autori subapreciați care merită redescoperiți, precum Kris Neville, Alan E. Nourse sau John Christopher.