Știi tu poezia vibratoare a păianjenilor? Arhitectura sacră a wombaților Australiei? Aforismele efemere ale caracatițelor?
Bine ați venit în lumea „terolingvisticii”, o disciplină științifică majoră a mileniului al III-lea care studiază poveștile pe care animalele și le tot spun. Dând frâu liber unei imaginații debordante, Vinciane Despret ne aruncă în inima unor dezbateri științifice incitante pe care le situează într-un viitor nedeterminat, dar apropiat, îl simțim. Estompând liniile dintre știință și ficțiune, ea creează o tulburare fascinantă: cum ar fi ca, de fapt, păianjenii să ne roage să oprim zumzetul continuu al mașinilor noastre? Dacă construcțiile wombaților demonstrează o cosmologie primitoare, oferind astfel o mare lecție de convivialitate? Ce se întâmplă când caracatițele, adepte ale metempsihozei, sunt disperate că nu se mai pot reîncarna din cauza pescuitului excesiv și a poluării oceanelor?
Prin acest uimitor experiment de gândire, Vinciane Despret deschide calea calea spre alte moduri de a fi om pe Pământ…
Autobiografia unei caracatițe și alte povestiri de anticipație de Vinciane Despret
Prima ediție, aprilie 2021 în Arles, Franța, editura Actes Sud, colecția Mondes sauvages
Culegere de povestiri, Format : 11,5 x 21,7 cm, 158 de pagini, 19 €, ISBN 978-2-330-14763-1
Cuprins
1 – Glossaire, lexique
2 – L’Enquête des acouphènes ou les chanteuses silencieuses
3 – La Cosmologie fécale chez le wombat commun (vombatus ursinus) et le wombat à nez poilu (lasiorhinus latifrons)
4 – Autobiographie d’un poulpe ou la communauté des Ulysse
5 – Notes
6 – Remerciements, postface
7 – Références
______________________
Vinciane Despret, născută pe 12 noiembrie 1959 la Anderlecht, este un om de știință belgian,, profesor la Universitatea din Liège și la Universitatea Liberă din Bruxelles.
Are o diplomă de licență în filosofie obținută înainte de a studia psihologia, atunci când descoperă și devine pasionată de etologie și de filosofia științei ajungând ca lucrările sale să devină o referință în privința ecologiei, activismului sau teritoriului (dpdv etologic). L-a inspirat pe Baptiste Morizot, care lucrează în relația dintre om și viețuitoare, a prefațat diverse cărți pe această temă (Les Sentinelles de la pandémie a lui Frédéric Keck).
Bibliografie (în formatul – Titlu, localitatea unde este editura, Editura, anul primei ediții; reeditarea) (coll. înseamnă „colecția” în care este înscrisă)
Naissance d’une théorie éthologique: la danse du cratérope écaillé, Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 1996 ; réédition 2004
Ces émotions qui nous fabriquent: ethnopsychologie de l’authenticité, Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 1999 ; réédition 2001
Quand le loup habitera avec l’agneau, Paris, Le Seuil/Les Empêcheurs de penser en rond, 2002
Hans, le cheval qui savait compter, Paris, Le Seuil/Les Empêcheurs de penser en rond, 2004
Bêtes et Hommes3, Paris, Gallimard, 2007
Penser comme un rat, Sciences en questions, Versailles, Quae, 2009 ; réédition 2016
Que diraient les animaux si… on leur posait les bonnes questions ?, Paris, La Découverte/Les Empêcheurs de penser en rond, 2012, 325 p. (ISBN 978-2-7071-8326-2)
Au bonheur des morts, Paris, La Découverte/Les Empêcheurs de penser en rond, 2015
Le Chez-soi des animaux, Actes Sud, coll. « École du Domaine du possible », 2017
Habiter en oiseau, Actes Sud, coll. « Mondes sauvages », 2019
Autobiographie d’un poulpe, Actes Sud, coll. « Mondes sauvages », 2021