Cu ocazia celei de-a opta ediții a premiului COLIN, se introduce categoria „Bandă Desenată”, întrucât legătura între această formă de artă și fantastic este demonstrată de apariții editoriale anuale din ce în ce mai consistente. De asemenea, receptarea operei lui Vladimir Colin a prilejuit de-a lungul timpului mai multe transpuneri în BD. Impresionat de romanul Legendele Ţării lui Vam, artistul iugoslav Igor Kordey l-a adaptat sub forma unui serial de benzi desenate, publicat în paginile revistei „Stripoteka”, între 1983 și 1986. Ajuns în Spania, purtat atât de povestea deosebită cât şi de grafismul nemaivăzut al lui Kordey, serialul BD a fost tradus şi publicat în paginile revistei „Zona 84”. Legendele Țării lui Vam, de Colin și Kordey, au trecut în Franța sub forma a trei albume, la editura Les Humanoides Associes (1987-1988).
Iată de ce ne-am gândit să acordăm, din acest an, un premiu COLIN şi autorilor români de benzi desenate SF şi F, pentru a încuraja creativitatea şi a a atrage atenţia publicului asupra unor opere grafice deosebite.
Din perioada 2017-2019, am ales albumele de BD SF şi F, urmând ca lista scurtă a nominalizărilor să fie făcută publică laolaltă cu cele de la celelalte categorii:
Şerban Anghel, Alaiul Pădurii, auto-editare, Galaţi, 2017
Şerban Andreescu, Vrăjitorul din Oz, editura Aramis, Bucureşti, 2017
Alexandru Lamba (scenariu), Alexandra Gold (desene), Focurile Lumii Noi, editura Geek Network, Bucureşti, 2018
Bogdan şi Ştefan Buturugă, AD – 23, editura Geek Network, Bucureşti, 2018
Ileana şi Maria Surducan Vacanţa lui Nor, editura Art, Bucureşti, 2018
Maria Surducan (scenariu), Anna Beczedi (desene) Ştima Apelor, Jazz in the Park, Cluj, 2019
Adina Popescu (scenariu) Alexandru Ciubotariu (desene), Doxi – o călătorie intergalactică, editura CD Press, Bucureşti, 2019
Alexandra Gold , Ora 12, editura Pavcon, Bucureşti, 2019