Literatura pentru copii este îndrăgită de toată lumea și i se dorește tot binele, însă nu este luată într-atât de în serios încât să aibă critica, concursurile, premiile ei. Cărțile de copii se vând, se consumă aproape ca rechizitele, dar puțini se gândesc la cât de greu este să scrii o carte pentru o anumită vârstă psihologică, și mai puțini sunt cei care urmăresc schimbările din felul de a scrie aceste cărți. Trecerea de la „cartea care i se citește copilului” la „cartea pe care o citește copilul” este unică și nu are aceleași reguli pentru toți cititorii, părinți și copii deopotrivă. Un dialog continuu între adult și copil, pe lângă textul scris și desenat al cărții, este, de fapt, „citirea” din literatura pentru copii. Cu toții ne amintim primele cărți pe care le-am citit și, câteodată, primele cărți care ni s-au citit. Există o nostalgie acolo, a primei lecturi, cu care, cred eu, trăim toată viața. Există și un fantastic special, foarte înrudit cu existența lui Moș Crăciun, care se topește și este înlocuit de „fantasticul nostru cel de toate zilele” cam tot așa cum și când aflăm cine aduce, de fapt, cadourile.
De aceea, pentru a lăsa un semn despre relația specială dintre părinte și copil când se citește împreună o carte, mai mulți entuziaști ai lecturii (Clubul Cărții Digitale, prin Costin Graur), și mai ales ai fantasticului, sub toate formele lui (cu elemente de science fiction sau fantastic clasic ori fantasy, adică SFFF, după cum spune secretarul nostru de redacție, același Costin Graur), s-au hotărât ca, de Crăciunul anului 2021, să decerneze un premiu pentru literatura pentru copii scrisă de tați împreună cu (sau gândindu-se la) fiii lor (această din urmă idee îmi aparține). „Gazeta SF” este mândră să găzduiască acest premiu-semnal.
Nu există un podium de premiere, cu premiile III, II și I, cele trei cărți premiate și cele trei perechi de autori nu seamănă între ele și nici vârstele psihologice ale publicului-țintă nu se suprapun. Însă luate împreună, cărți și autori, ele acoperă în bună măsură „literatura pentru copii” și „literatura cu copii” de azi, în limba română.
– Tata, eu glumesc serios!, editura Polirom, 2018: Robert Șerban (tată) și Tudor Șerban (fiu)
– Visul lui Râde-n somn, editura CDPL, 2020: un cristian (tată) și Andrei Cosma (fiu)
– Trilogia Ahkisului, editura Libris Editorial, 2018-2020: Conan Reed (tată) și Maximilian Reed (fiu)
Vom reveni în „Gazeta SF” în primele săptămâni ale anului viitor cu câteva materiale despre acest subiect.