Now Reading
Quarter Antological – „AH, BD!”

Quarter Antological – „AH, BD!”

Dodo Niţă
Quarter Antological

Octombrie 1996. Cea de-a  6-a ediție a Salonului Internațional al Benzii Desenate din România a fost organizată la Craiova, fiind găzduită de Teatrul Național. Au fost lansate numeroase publicații, reviste și albume de benzi desenate, prima ediție a Dicționarului Benzii Desenate din România, Mic Dicționar de SF etc.  Marian Mirescu a lansat primul număr al revistei  „Ah, BD!”, cuprinzând benzi desenate românești și articole despre BD.

După 25 de ani, vreme în care au apărut și au dispărut atâtea și atâtea fanzine și reviste BD și/sau SF, constatăm cu uimire ‒ și bucurie ‒ că Ah, BD! a fost singura  publicație care a supraviețuit. Marian Mirescu, editorul și mentorul acestei reviste, a făcut ce-a făcut și a reușit să scoată cel puțin un număr  pe an.

Tânăr pensionar, el își consacră de acum timpul și energia promovării și editării de benzi desenate (în special) românești.  Astfel, între două albume de Valentin Iordache (alt tânăr pensionar, care și-a regăsit și el tinerețea artistică și pofta de creație) Marian Mirescu a editat albumul  Quarter Antological – AH, BD!

Quarter Antological – „AH, BD!”
Quarter Antological – „AH, BD!”

După  albumul colectiv Istorii din ’89 (antologie cu 212 pagini și 39 de autori) fanii BD de la noi se pot bucura acum de acest superb album, reunind creațiile a 22 de autori, tipărite – alb-negru și color  – pe 116 pagini. Dar, spre deosebire de primul, care a abordat o tematică istorică, cel de-al doilea propune cititorilor mai multe povestiri grafice SF, fantastice și horror, unele publicate deja în Ah, BD!, altele complet inedite.

Fanii BD și SF vor descoperi așadar, în paginile antologiei, benzi desenate de Cristian Loghin (craiovean domiciliat în prezent în Suedia), Viorel Pîrligras (craiovean publicat în Italia),  Cristian Păcurariu (sibian publicat în Franța și Serbia), Sandu Florea (new-york-er,  a cărui semnătură se găsește pe coperta a peste 500 de comicsuri americane), Victor Drujiniu (timișorean publicat în Statele Unite), Adrian Barbu (clujean publicat cam peste tot în spațiul anglofon), etc.

Toate aceste benzi desenate au fie scenariul scris, fie sunt trase în tuș, fie sunt colorate de Marian Mirescu, factotumul (și al) acestui album.

Cititorii recentului album Epoca mea de aur, vor fi surprinși să afle că Daniel Horea, autorul respectivului  album, a debutat cu BD în stil manga în paginile revistei Ah, BD! Din fericire, autorul a știut foarte repede să-și personalizeze un stil grafic.

Cam o cincime din planșele publicate în Quarter Antological sunt desenate de Tudor Popa, care semnează și dubla copertă.  Nu există atribute suficiente să descriu  arta lui Tudor Popa și, în așteptarea unui album personal, fanii săi – și ai benzii desenate, în general, trebuie să cumpere acest album antologic.

Realizare colectivă, apariția acestui fantastic album este meritul perseverenței pasionatului Marian Mirescu. El (albumul) nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui fan BD și SF de la noi.

 

_____________

Notă:  Așa cum îi arată și titlul, albumul este în limba engleză (lucrările fiind traduse de Cristina Anghel și Eddy Pandele). Așa încât poate constitui  un superb cadou și pentru prietenii noștri anglofoni.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top