Now Reading
Români la Veleș

Români la Veleș

Dodo Niţă
Români la Veleș

Veleș nu  este doar  o localitate din Macedonia  ci – la fel ca Angouleme în Franța –  este un orășel al benzilor desenate!

Aici a fost fondată – în anul 2002 – asociația „Strip Center ot Macedonia”, adică Centrul Benzii Desenate ! Dar fondatorul acestei asociații, colecționarul Vane Trajkov, a editat încă din  anul 1996 revista de benzi desenate Strip Art.  După 2005 Trajkov editează o nouă revistă, Strip Creator, precum  și  numeroase almanahuri și albume.

Tot la Veleș, asociația „Strip Center ot Macedonia” organizează un salon BD precum și un concurs internațional de benzi desenate.

Cea de-a 18-a ediție  a salonului, care s-a derulat între 20-23 august, anul curent,  a fost una cu adevărat internațională, participând autori din Serbia, Albania, Belgia și România ( desenatorii Octav Ungureanu, Ionuț Popescu și  Nicolae Pepene – istoric și scenarist BD).

Dar seara, la decernarea premiilor concursului, am avut surpriza să aflăm printre câștigători  pe  sibianul Cristian Păcurariu, care a trimis la concurs o scurtă BD istorică scenarizată de celebrul autor sîrb Marko Stojanovic.

Cu un an înainte, un alt român a câștigat un alt premiu la concursul din Macedonia: Daniel DANIL, pentru lucrarea Clocociov (despre tinerețea lui Mihai Viteazul). Banda desenată a fost publicată în nr 33/aprilie 2021 al revistei Strip Creator.

Însă primul român publicat în Macedonia a fost Dan Ianoș. În nr 23/2016 al revistei Strip Creator a apărut povestirea sa  istorică Vera, desenată după un scenariu de Marko Stojanovic.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top