Now Reading
Sindbad marinarul în viziunea Cristianei Călin

Sindbad marinarul în viziunea Cristianei Călin

Dodo Niţă
Sindbad marinarul

Povestea peripeţiile maritime ale lui Sindbad marinarul face parte din  ciclul celor „O mie şi una de nopţi”  şi a apărut prima oară în volum  în 1970 (colecţia BPT),  în traducerea lui Haralambie Grămescu, tatăl  scriitorului  Mihail Grămescu.

Dar, cu un an înainte, realizatorul radio TV Marin Traian a adaptat povestea sub formă de teatru radiofonic, pentru Postul Naţional de Radio, vocea lui Sindbad fiind de fapt cea a lui Forry Eterle.

51 de ani mai târziu, în colecţia „Radio Prichindel”  a editurii Casa Radio, a fost publicat – pentru prima oară în istoria BD româneşti –  un mini-roman grafic, adaptare a poveştii, scrisă şi desenată de tânăra artistă Cristiana Elena Călin.

Când a pornit să realizeze această lucrare, autoarea a avut două constrângeri impuse de editor:  să respecte şi să folosească toate replicile personajelor din adaptarea radiofonică şi să utilizeze un format al paginii de 16/16 cm, un pic mai mare decât cel al unui CD. Acest din urmă fapt, pentru că mini-albumul este difuzat împreună cu un CD cu piesa de teatru.

În ciuda constrângerilor, Cristiana Călin s-a achitat cu brio de sarcina sa. A împărţit planşa desenată în 4 casete (de regulă, alteori a folosit chiar şi 5-7 casete, mai mici) şi a reuşit să asigure un ritm alert al naraţiunii, cu tensiune şi suspans.

Mini- albumul  – în cea mai frumoasă tradiţie a romanelor de călătorii ale lui Jules Verne –  se deschide cu o hartă a Oceanului Indian, unde se presupune că se petrec peripeţiile lui Sinbad.

Apoi banda desenată este populată de personaje simpatice şi atrăgătoare, care se confruntă cu tot felul de monştri, desenaţi însă nu prea înspăimântător: peştele insulă,  armăsarul cu cap de leu,  pasărea Roch, dihania ucigaşă „ cu gura cât şura”etc.

Uneori Cristiana Călin desenează cu minuţiozitate decoruri din palatele celor o mie şi una de nopţi dar, de cele mai multe ori, aşa cum e firesc pentru o poveste  marinărească, acţiunea se petrece pe mare, sub mare şi chiar în aer… deci autoarea desenează numeroase peisaje  maritime, de pe plajă sau din junglă…

În concluzie, banda desenată este o lucrare agreabilă, foarte potrivită pentru copiii cu vârsta de la  5 ani în sus. De remarcat că ea a fost desenată în stilul manga, propriu autorilor japonezi. Poate că, în copilăria sa, autoarea a privit la televizor serialul de desene animate Shindobatto no bouken…

Mini-albumul Nemaipomenitele călătorii pe apă ale lui Sindbad marinarul a fost tipărit într-un tiraj de 1,000 exemplare şi reprezintă cartea de debut a artistei Cristiana Călin.

Ea s-a făcut remarcată, în mica lume a benzii desenate, participând la concursul organizat de Festivalul de BD istorice de la Braşov şi câştigînd  unul dintre premii la ediţia din anul 2019, cu lucrarea  1938, 17 decembrie: Otto Hahn, „fondatorul erei atomice”, a descoperit fisiunea nucleară”

În acelaşi an a participat cu lucrarea  Lumini şi umbre, sezonul III,  la albumul colectiv de benzi desenate Istorii din 89, editat sub egida Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, una dintre instituţiile organizatoare a Festivalului BD din localitate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top