Now Reading
Spirou şi Fantasio contra Virusului!

Spirou şi Fantasio contra Virusului!

Dodo Niţă
Spirou şi Fantasio contra Virusului!

Fantasio este reporter special la celebrul jurnal francez Le Moustique  (Ţânţarul).

Dintr-o sursă anonimă află că se întâmplă ceva suspect în portul Le Havre. Spărgătorul de gheaţă HK Glacier a făcut o escală neprevăzută, pe drumul de întoarcere din Antartica, unde tocmai s-a pierdut legătura cu un laborator de virusologie experimentală  aflat într-o bază polară. Echipajul vasului este în carantină şi păzit de armată.

În timp ce anchetează discret în port, Fantasio dă nas în nas cu o veche cunoştinţă, John Helena, zis Murena, din pricina activităţilor sale interlope. Aceste e galben-verzui la faţă şi strigă la Fantasio să nu se apropie de el, pentru că e contagios, de la un virus necunoscut.

virus 2

Fantasio  îi propune atunci să-l ducă la cunoştinţa lor comună, contele de Champignac, un savant de talie mondială,  care în mod sigur îi va da un antidot.

Pe drum, John Murena îşi spune povestea. După ce ieşise din închisoare, găsise un loc cinstit de muncă  la Misiunea Ştiinţifică Polară care avea ca scop să instaleze un laborator de cercetări virusologice în Antartica. Denumit Isola Red, laboratorul adăpostea nici mai mult nici mai puţin decât 250.000 de fiole  cu viruşii cei mai periculoşi din lume!

În ciuda tuturor măsurilor de securitate, inevitabilul s-a produs într-o zi. O fiolă s-a spart  şi toţi membrii misiunii au fost contaminaţi.

În loc să rămână în izolare, John Murena fuge din baza polară şi este luat la bord de echipajul  navei daneze HK Glacier, pe-ai cărui membri, drept mulţumire, îi contaminează cu virusul necunoscut.

Ajunşi  la castelul lui Champignac, celebrul savant micolog (care studiază ciupercile – sic!) se pune numaidecât pe treabă şi, prin teste succesive, încearcă să afle cu ce virus se confruntă. Concluzia sa este însă că se luptă cu un virus mutant,  care produce simptome bizare (precum strănutul!) şi nu răspunde la niciun vaccin.

Noroc însă că Champignac tocmai lucra, plecând de la  proprietăţile curative ale unei ciuperci microscopice, la un antivirus revoluţionar, pe care îl denumise  Antivirax  Panoramex (aluzie la druidul Panoramix din seria Asterix şi Obelix).

Din păcate îi mai lipsea doar un singur ingredient pentru ca virusul să fie gata, o toxină  care nu se găsea decât într-un sigur loc de pe pământ – da, aţi ghicit, la Isola Red.

Aşa încât Spirou şi Fantasio, care sunt nu doar jurnalişti ci şi temerari aventurieri, se îmbarcă  de urgenţă la bordul unui avion, alături de John Murena pe care, ca să nu răspândească virusul, îl închid, nu, nu într-o izoletă, ci într-un costum izolant, ermetic închis.

virus 3

Urmează o epopee incredibilă, mai tare ca-n filmele cu Jack Ryan.

Cei trei eroi sunt paraşutaţi deasupra bazei ruseşti Mirnov-Skaya, al cărei comandant este un prieten vechi al contelui  Champignac (colegi de grădiniţă, construiseră împreună  primul lor calculator!).

Acesta le pune la dispoziţie  două autoşenilate precum şi doi oameni din echipa sa,  pe Nadia Tovarisci,  cel mai bun ghid din Antartica, precum şi pe doctorul  Andrei Homedsine.

Spirou şi Fantasio nu au de unde să ştie că doctorul este şi informatorul unei societăţi  misterioase,  care face totul pentru a-i împiedica pe eroii noştri să ajungă la Isola Red, inclusiv să-i bombardeze cu rachete sol-sol.

Fiind eroii principali ai naraţiunii grafice, Spirou şi Fantasio scapă cu viaţă şi ajung la laboratorul misterios.

Între timp, la Paris, o altă echipă de jurnalişti temerari, de la ziarul Action, îl  confruntă şi-l demască pe Basile de Koch, consilierul Ministrului Cercetării, cel care face totul pentru a împiedica organizarea unei expediţii oficiale care să-i salveze pe cercetătorii de la Isola Red.

Ei bine, Koch era directorul societăţii FarmArm şi era implicat în numeroase afaceri sordide de deturnare de fonduri, trafic de influenţă, agresiuni şi tentative de omor… Asta pentru a ascunde faptul că FarmArm  era implicată în manipulări genetice ilegale şi fabricarea de arme biologice ultrasofisticate.

Urmează, ca în toate cărţile şi filmele de acţiune, confruntarea finală, mano a mano, între eroii pozitivi şi cei negativi din care vor ieşi învingători, ca întotdeauna, Spirou, Fantasio şi prietenii lor, iar laboratorul ilegal este bombardat şi distrus.

Virus 4

Spirou şi Fantasio sunt două dintre cele mai îndrăgite  personaje de benzi desenate din Europa. Au fost creaţi în 1938, de francezul Rob Vel, la cererea editorului belgian Dupuis, pentru a fi personagele centrale ale viitoarei revistre de benzi desenate Spirou.

Au fost apoi preluaţi de autorul belgian André Franquin, care i-a făcut cunoscuţi  la scară naţională după care, în mod regulat, aventurile lor  au fost  desenate de alţi şi alţi autori de benzi desenate.

Dintre aceştia, Tome şi Janry, primul scenarist şi al doilea desenator, au fost –  probabil – cei mai îndrăgiţi creatori ai aventurilor lui Spirou şi Fantasio.

Ei au păstrat umorul lui Franquin, dar au creat scenarii foarte serioase, bine documentate, cu multă acţiune şi mult suspans, ca în filmele din seria Misiune Imposibilă.

În plus, ei îşi amplasează acţinea albumelor lor în contexte geografice şi istorice reale  (a se vedea albumele Spirou et  Fantasio a New-York, Spirou et Fantasio a Moscou etc), spre deosebire de Franquin, care îşi trimitea personajele în ţări  imaginare precum Palombie sau Bretzelbourg.

Albumul Virus, a cărui acţiune v-am narat-o mai sus, a fost desenat şi publicat în revista Spirou în perioada 1981-1982, fiind primul episod creat de echipa Tome et Janry.

Reflectă teama reală din epocă, a unor războaie bacteriologice. Totuşi, e de notat faptul că, deşi lumea se afla la începutul anilor  80 în plină cursă a înarmărilor, apropiindu-se de vârful războiului rece, nu ruşii sunt duşmanii (cel puţin la nivel personal, comandantul  bazei Mirnov-Skaya este bun prieten cu contele  Champignac),  ci concernul  industrial  francez FarmArm..

Aceasta arată nu doar umanismul celor doi autori ci şi evidenţa reală, a infiltrării  capitalului  în politică, pe care o manipulează în interesele sale private.

Din fericire, presa rămâne a patra putere în stat, câinele de pază al democraţiei şi această banda desenată fictivă, de-acum 40 de ani,  ne duce cu gândul, evident, la pandemia pe care o trăim astăzi, dar şi la teribilul episod, demascat de presă,  al  scandalului Hexi Pharma.

Ultima secvenţă din albumul Virus ni-l arată pe John Helena  devenit ghid polar şi conducând un grup de turişti japonezi  spre  laboratorul distrus Isola Red…  Exact cum vom  face, 35-40 de ani mai târziu, grupuri de turişti inconştienţi care vizitează  ruinele reactorului de la Cernobâl…

virus 1

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top