Am fost prezent în juriul premiului „Vladimir Colin” încă de la înființarea sa, în 2000, ca reprezentant al Clubului „Quasar” de la Casa de Cultură a Studenților din Iași. În anul 2000, scriitorul Gérard Klein vizitează Iașul și Bucureștiul la invitația Centrului Cultural Francez. Cu acel prilej, regretatul Ion Hobana, de comun acord cu scriitorul francez, propunea instituirea unui premiu pentru o lucrare SF sau F apărută cu un an mai devreme.
Premiul era obținut din drepturile de autor realizate de maestrul anticipației franceze, din traducerea a două romane publicate în 2000, în traducerea lui Ion Hobana. În acel an, premiul a fost câștigat de Ona Frantz (premiul I), Michael Hăulică și Andrei Valachi (premiile al II-lea, respectiv al III-lea). La cea de-a doua ediție, în 2001, laureații au fost, în ordine, Liviu Radu, Cătălin Sandu și Costi Gurgu. O dată cu ediția a treia, premiul a fost bianual sau multianual, în funcție de posibilitățile materiale și disponibilitatea organizatorică.
Până azi, s-au derulat opt ediții ale premiului (anii 2000, 2001, 2006, 2008, 2012, 2014, 2017 și prezenta), luându-se în considerare lucrările apărute în intervalul dintre ediții. Președintele juriului național a fost Ion Hobana pînă în 2008. A urmat Mircea Opriță, cu un scurt intermezzo al lui Cornel Robu. Președintele juriului face o listă de nominalizări prealabile, completată de membrii juriului. Câștigă autorul cu cele mai multe voturi. După plecarea dintre noi a maestrului Hobana, Cătălin Badea-Gheracostea a preluat dificila sarcină de organizator principal.
În afară de subsemnatul, prezent la toate edițiile premiului, din juriu au mai făcut parte, de-a lungul timpului, Cornel Robu, Mircea Opriță, Cătălin Badea-Gheracostea, Liviu Radu, Lucian-Vasile Szabo, György Györfi-Deák, Sebastian A. Corn. Cu toate diferențele culturale existente între membrii juriului, disensiunile dintre aceștia nu au fost atât de mari încât să nu se poată decerna premiul, existând o convergență de opinii pe fundalul activității fandomului românesc de SF și F.