Now Reading
Două micro-eseuri cu stele și nisip

Două micro-eseuri cu stele și nisip

CAT-Graur
Frank Herbert la masa de lucru

1. De ce nu există, practic*, extratereștrii în Fundația asimoviană

Atenție la neatenție, întrebarea nu este de ce nu a introdus Isaac Asimov exteri în Fundația – cu răspunsul, pe scurt, din cauză de „rasism”, nu al bunului doctor ci al editorului.

Asimov descrie destul de explicit în notele sale din The Early Asimov, trei cărți care adună povestirile sale publicate de la debut și până la moartea lui Campbell, că acesta din urmă avea ceea ce s-ar putea numi astăzi „excepționalism alb” și nu a vrut povestiri în care extratereștrii să fie în vreun fel superiori oamenilor, de unde abandonarea temei de către Asimov. De altfel  trebuie amintit faptul că universul Fundației a fost, de asemenea, inițial o lume fără rase și fără roboți… Mult mai tîrziu, cu puțin înainte de moarte, Asimov l-a introdus pe  R. Daneel Olivaw în saga Fundației și l-a descris pe Daneel ca fiind creierul din spatele lui Hari Seldon și al Psihoistoriei. Una dintre ipotezele fundamentale ale Planului Seldon a fost că oamenii erau singurele forme de viață inteligente din Galaxie, iar roboții nu contează pentru că au fost creați de oameni…

Și ne apropiem de răspuns. Este o consecință a legii 0,  descrisă de Asimov în Roboții și Imperiul. V-o amintiți? Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău Umanității sau să permită prin neintervenție ca Umanitatea să fie pusă în pericol. Ca urmare a Legii 0, toate celelalte legi se modifică corespunzător, Legea 0 fiind legea supremă.

Roboții sînt cei care limitează expansiunea lumilor spațiale și încurajează, ajută la declanșarea celui de-al doilea val de colonizare a tereștrilor. Totodată, deoarece consideră că utilizarea generalizată a roboților este dăunătoare pentru Umanitate, ei se ascund, dar continuă să lucreze pentru aceasta. Cum fac asta? În principal prin terraformarea lumilor pentru a facilita expansiunea omului și, totodată, inerent, exterminînd orice altă specie care ar putea reprezenta un pericol pentru Umanitate.**

__________

*În universul Fundației, există o singură rasă inteligentă non-umană: „cefeizii”, menționați în povestirea Blind Alley (1945). Descoperirea lor în primele zile ale Imperiului a fost printre numeroasele fapte importante, cum ar fi existența și locația Pământului, uitate în mileniile care aveau să vină. Cefeizii și-au dat seama că Omul colonizase deja Calea Lactee și că nu exista viitor pentru ei acolo. Cu ajutorul unui angajat imperial, au părăsit Galaxia pentru Norii lui Magellan și mii de ani mai târziu, un consilier al Fundației pe nume Golan Trevize remarca că nicio navă spațială umană nu a intrat vreodată în Norii lui Magellan.

**Documentînd acest scurt material am găsit avansată ideea că o posibilă explicație pentru lipsa extratereștrilor inteligenți în Calea Lactee a fost oferită de mintea planetară Gaia, aceasta sugerând că călătorii în timp din Sfârșitul Eternității ar fi lucrat la menținerea galaxiei goale pentru Om.

 

2. Jihadul BUTLERian din Dune

Pentru a evita apariția biplanelor pe cerul secolului XXX*, Frank Herbert procedează precum Asimov cu exterii, elimină pur și simplu problema prin crearea unui univers lipsit de mașini „conștiente”, un univers de-a dreptul feudal, astfel că se poate dedica temelor sociale și filosofice mai degrabă decît celor tehnologice sau științifice. Iată de ce în romanele originale Dune, cele scrise de Frank Herbert, nu vedem niciodată computere, calculatoare sau orice formă de „mașină gînditoare” dar nici nu ni se dau prea multe amănunte despre această cruciadă împotriva mașinilor. Totuși Herbert adaugă la nume „butlerian” și atunci, pentru orice aficionado de science fiction lucrurile sînt clare, BUTLERIAN de la Samuel Butler, al cărui roman din 1872, Erewhon, înfățișa o societate care și-a distrus toate mașinile de teamă că, inevitabil, acestea vor depăși și chiar subjuga Omul**.

Frank Herbert la masa de lucru, Port Townsend, septembrie 11, 1979 Seattle - P-I photo courtesy MOHAI (2000.107.087.11.03)
Frank Herbert la masa de lucru, Port Townsend, septembrie 11, 1979 Seattle – P-I photo courtesy MOHAI (2000.107.087.11.03)

Iată un scurt citat revelator din capodopera lui Butler:

I-am mai întrebat şi despre muzeul maşinilor vechi şi de cauza aparentei lor înapoieri în toate domeniile artelor, ştiinţelor şi invenţiilor. Am aflat că, cu vreo patru sute de ani mai-nainte, stadiul cunoştinţelor mecanice întrecea cu mult pe-al nostru şi progresa cu o prodigioasă rapiditate, pînă cînd unul dintre cei mai învăţaţi profesori de Ipotetică a scris o carte extraordinară, afirmînd că maşinile erau destinate ca în cele din urmă să înlocuiască neamul omenesc şi să fie animate de o vitalitate la fel de superioară şi diferită ca formă de cea a animalelor – pe cît este azi viaţa animală faţă de cea vegetală. Atît de convingător era raţionamentul – sau iraţionalitatea – cu care pleda această teză, încît a cîştigat de partea lui întregul popor şi au măturat pînă la una toate maşinile şi maşinăriile care fuseseră întrebuinţate în ultimii două sute şaptezeci de ani (la stabilirea acestei perioade se ajunsese după o serie întreagă de negocieri). Ba chiar se interziseseră cu stricteţe în viitor orice fel de inovaţii şi invenţii, sub pedeapsa ca autorul lor să fie socotit, în ochii legii, la fel cu o persoană atinsă de febră tifoidă – care la dînşii este considerată cea mai mare dintre crime.

În numărul viitor al „Gazetei SF”, dacă totul este bine în aceste vremuri de molimă, în cadrul seriei Maeștrii (pe nedrept) uitați, sub semnătura mea, va apare un articol mai amplu despre Samuel Butler și capodopera sa science fiction Erewhon, roman apărut în limba română într-un tiraj impresionant de 60 175 de exemplare în 1969!

_______________

*Scrierile de anticipație tehnico-științifică –  atît de dragi autorilor secolului XIX, francezii insistă și astăzi în a vorbi desspre sub genul science-fiction numit anticipație – au îmbătrînit urît tocmai pentru că au insistat atît pe invenții, pe tehnologie și astfel, de exemplu, își imaginau cerul Pămîntului din viitorul de peste secole aglomerat de biplane și triplane…

**Epigonii au introdus în Dune, Jihadul Butlerian din 2002 ‒ pentru că au putut! ‒ un personaj pe nume Serena Butler(!) „o revoluţionară pătimaşă menită să devină, fără voie, conducătoarea rezistenței împotriva inamicului comun” (nota mea: „mașinile gînditoare”, logodnica lui Xavier Harkonnen, „curajosul lider militar al planetei Salusa Secundus”).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top