Now Reading
Familia Wold Newton – istorie necunoscută

Familia Wold Newton – istorie necunoscută

CAT-Graur
Familia Wold Newton - istorie necunoscută

Pe 13 decembrie 1795, la orele trei după-amiază, un meteorit s-a prăbușit în apropierea satului Newton din Yorkshire Wolds, East Riding de Yorkshire. Meteoritul și-a luat numele după conacul Wold Cottage ce aparținea lui Edward Topham, poet și dramaturg, proprietar de teren și magistrat local. Astăzi conacul este proprietate privată și totodată un excelent B&B; în apropiere se găsește Wold Top Brewery, producătorii mărcii locale de bere, Falling Stone Bitter.

Berea produsă astăzi în conacul Wold
Berea produsă astăzi în conacul Wold

Bucăți din meteorit sunt păstrate în Muzeul de Istorie Naturală din Londra, iar în 1799, Edward Topham a construit un monument de cărămidă pentru a comemora evenimentul, cu inscripția:

Familia Wold Newton - istorie necunoscutăAICI
PE ACEST LOC, DEC. 13, 1795
A CĂZUT DIN ATMOSFERĂ
O PIATRĂ EXTRAORDINARĂ
ÎN LĂȚIME 28 INCH
ÎN LUNGIME 30 INCI
ŞI
GREA A FOST DE 56 PFUNZI
ACEASTĂ COLOANĂ
ÎN MEMORIA ACESTEIA
A FOST RIDICAT DE
EDWARD TOPHAM
1799

 

Istoricii consemnează că mai multe persoane au observat obiectul pe cer:

„Ciobanul din Topham se afla la mai puțin de 150 de iarzi de impact și un fermier pe nume John Shipley era atât de aproape încât a fost lovit cu forță de amestecul de noroi și pământ ridicate de meteoritul înfipt adînc în pământ.”

Doar parțial adevărat! Știm astăzi cu exactitate, datorită intuiției extraordinare ce a fost apoi urmată un enorm volum de muncă de cercetare și documentare, că în imediata vecinătate, la momentul căderii meteoritului, ar mai fi fost optsprezece alte persoane.

Istoricul la care ne referim nu este nimeni altul decît Philip José Farmer, cel care în cursul cercetărilor sale privind viața lordului Greystoke a ajuns să descopere că, genealogic, prin înaintașii săi, omul-maimuță era înrudit cu alte faimoase personaje și cu toți aveau legătură cu meteoritul Wold Newton, cel pătruns intempestiv în istoria necunoscută a lumii în anul de grație 1795.

După cum a descoperit Farmer, două diligențe, cu echipajele lor, în care călătoreau șapte cupluri au trecut prin Newton, Yorkshire… Un meteorit a lovit la doar 20 de metri de cele două vehicule… Lumina puternică, căldura și vuietul sfârșit cu tunet al meteoritului i-au orbit și speriat pe vizitii și pe pasageri, dar oamenii nu au bănuit, nici nu se știa pe atunci ce sînt radiațiile ionizante, că „steaua căzătoare” i-a afectat atât pe ei cât și pe nenăscuții lor. (A Definitive Biography of Lord Greystoke (1972), Addendum 2, p. 247-248.)

Familia Wold Newton - istorie necunoscută

Cele optsprezece persoane prezente au fost:

Pasagerii:

JOHN CLAYTON, al treilea duce Greystoke cu soția, ALICIA RUTHERFORD – strămoșii lordului junglei, Tarzan.

SIR PERCY BLAKENEY cu cea de-a doua sa soție, ALICE CLARKE RAFFLES (Nimeni altul decît Blakeney, The Scarlet Pimpernel, Scînteiuța stacojie din romanele baronesei Emmuska Orczy).

FITZWILLIAM DARCY cu soția, ELIZABETH BENNET – din Mîndrie și prejudecată de Jane Austen.

GEORGE EDWARD RUTHERFORD (al 11-lea baron Tennington) și soția, ELIZABETH CAVENDISH – înaintașii profesorului George Edward Challenger din Lumea pierdută, (The Lost World), relatare scrisă de Edward Malone și redactată pentru publicare de Sir Arthur Conan Doyle.

HONORÉ DELAGARDIE cu soția PHILIPPA DRUMMOND – strămoșii lui Hugh „Bulldog” Drummond din romanele lui H. C. „Sapper” McNeile (și apoi Gerard Fairlies).

DR.  SIGER HOLMES cu soția VIOLET CLARKE – strămoșii lui Sherlock Holmes, din relatările medicului John H. Watson, editate pentru publicare de același Sir Arthur Conan Doyle.

SIR HUGH DRUMMOND și soția LADY GEORGIA DEWHURST – strămoșii lui Hugh „Bulldog” Drummond din romanele lui H. C. „Sapper” McNeile (și apoi Gerard Fairlies).

Echipajul:

LOUIS LUPIN – înaintașul lui Arsène Lupin din romanele și relatările lui Maurice Leblanc.

ALBERT LECOQ – înaintașul lui Monsieur Lecoq din romanele lui Émile Gaboriau.

ALBERT BLAKE – înaintașul lui Sexton Blake din povestirile lui Harry Blythe și a nenumărați altora.

1 NECUNOSCUT

Arborele genealogic al lordului G
Arborele genealogic al lordului G

Radiația ionizantă a meteoritului a provocat mutații genetice în cei prezenți, înzestrându-i pe ei și pe mulți dintre descendenții lor cu inteligență, rezistență și forță fizică extrem de ridicate, fiind, după cum spune Farmer, „cauza singulară care a cauzat o supernovă de splendoare genetică, această erupție de mari detectivi, savanți, exploratori de lumi exotice, ultima resurgență de eroi într-un ev degenerat.” (A Definitive Biography of Lord Greystoke (1972), Addendum 2, p.230-231.)

În plus față de Lordul junglei și Omul de bronz, Farmer a concluzionat că și viețile altor eroi din familia Wold Newton ne-au fost relatate îmbrăcate în haina ficțiunii literaturii populare incluzând, într-o listă non-exhaustivă, pe Solomon Kane (strămoș pre-meteor); căpitanul Blood (strămoș pre-meteor); The Scarlet Pimpernel (prezent la căderea meteorului); Fitzwilliam Darcy și soția Elizabeth Bennet (prezenți la căderea meteorului); Sherlock Holmes și al său nemesis, profesorul Moriarty (cunoscut și drept căpitanul Nemo); Phileas Fogg; Monsieur Lecoq; Călătorul în timp (relatarea lui H.G: Wells din Mașina timpului); Allan Quatermain; A. J. Raffles; profesorul Challenger; Arsène Lupin; Bulldog Drummond și al său „archenemy”, Carl Peterson, regele canibalilor; satanicul Fu Manchu, adversarul său Sir Denis Nayland Smith; Sir Richard Hannay (39 de trepte); G-8 pilotul și spionul; Lord Peter Wimsey; The Shadow; Sam Spade; Monk Mayfair, prietenul și asociatul lui Doc Savage, Pat Savage, vărul lui, și Patricia Wildman, fiica lui Doc S; The Spider; Nero Wolfe; Mr. Moto; The Avenger; Philip Marlowe; James Bond; Lew Archer; Travis McGee și mulți, mulți alții.

La 12 ani de la moartea lui PJ Farmer, familia Wold Newton a evoluat, a crescut la dimensiunile Universului Wold Newton, un concept gigantic în care autorii, personajele create de aceștia sau urmașii și strămoșii lor se întâlnesc, interacționează etc, în moduri care nu au fost niciodată intenționate de creatorii lor.

Personajele încorporate în WNU (Wold Newton Universe) nu sunt neapărat rude de sânge, descendenți sau strămoși ai călătorilor iradiați la Wold Cottage în 1795, dar aceste personaje există toate în același univers fictiv comun în care, dealtfel, Farmer însuși a scris o serie de povestiri și romane.

Pornind de la americanul PJ Farmer și cum majoritatea contribuitorilor inițiali – profesioniști și fani – la Universul Wold Newton sunt vorbitori de engleză, nu este de mirare că foarte puține personaje din vastul domeniu al ficțiunii populare continental-europene sau mondiale și-au găsit locul acolo – două excepții notabile fiind căpitanul Nemo al lui Jules Verne și Arsene Lupin al lui Maurice Leblanc. Vom reveni asupra subiectului și vă vom aduce în atenție din Universul Wold Newton o galerie de personaje noi, franceze, germane, spaniole și japoneze, chineze, africane și, da, chiar românești, eroi cu ușurință egali cu Holmes, Tarzan sau Doc Savage.

 

Bibliografie, vai!, inerent incompletă, ne-cronologică:

Philip José Farmer, SUA (1918 – 2009), cunoscut și ca  John H. Watson, Kilgore Trout (v. nota finală)

Doc Caliban and Lord Grandrith
A Feast Unknown (1969)
Lord of the Trees (1970)
The Mad Goblin (1970) aka Keepers of the Secrets

Tarzan
Tarzan Alive (1972)
The Dark Heart of Time (1999)

Opar
Hadon of Ancient Opar (1974)
Flight to Opar (1976)

Doc Savage
Escape from Loki (1991)
Lord Tyger (1970)
Time’s Last Gift (1972)
The Other Log of Phileas Fogg (1973) – v. #3 (100) din „Gazeta SF”
The Adventure of the Peerless Peer (1974) (ca John H. Watson) aka The Adventures of the Peerless Peer
Ironcastle (1976) (with J. H. Rosny Aîné)
A Barnstormer in Oz (1982)
The Evil in Pemberley House (2009) (cu Win Scott Eckert)

Non fiction
A Definitive Biography of Lord Greystoke (1972)
Doc Savage: His Apocalyptic Life (1973)

Surse folosite pentru această succintă prezentare și introducere:

  1. Myths for the Modern Age: Philip José Farmer’s Wold Newton Universe (edited by Win Scott Eckert, 2005)
  2. Tales of the Wold Newton Universe (edited by Win Scott Eckert and Christopher Paul Carey, 2013)
  3. „Farmerphile: The Magazine of Philip José Farmer”
  4. Video: Philip Jose Farmer reminisces on his interview with Tarzan Lord Greystoke – from an interview for a 1996 French documentary on Tarzan.

______________________________________

NOTĂ: Kilgore Trout este un personaj creat de Kurt Vonnegut cu apariții în multe din romanele sale, un scriitor mega-prolific de science fiction senzaționalist și pornografic, în mod clar alter-ego al bunului său prieten Theodore Sturgeon. În God Bless You, Mr. Rosewater, Trout este citat cu romanul Venus on the Half-Shell.

Philip José Farmer a scris Venus on the Half-Shell (1975) folosind pseudonimul Kilgore Trout, cu permisiunea lui Vonnegut și plănuise să scrie mai multe cărți „Trout”, în special Fiul lui Jimmy Valentine, dar Vonnegut, bănuind că PJF a cîștigat enorm de pe urma Venus… întîi i-a cerut bani mulți, apoi, refuzat fiind, i-a retras cu scandal permisiunea de a mai folosi numele Kilgore Trout.

Lui Trout i se atribuie 117 romane și peste 2000 de povestiri, majoritatea de mult timp Out-of-Print.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top