Now Reading
INTERVIU cu Cristian Negrea realizat de CAT Graur

INTERVIU cu Cristian Negrea realizat de CAT Graur

CAT-Graur
Cristian Negrea - interviu

„Nu noi facem istoria, ci istoria se năpustește spre noi, ca un torent scăpat din zăgazuri”

CAT Graur: ⸻ Domnule Negrea, în primul rând, având în vedere cu ce ne ocupăm noi pe aici, literatura science fiction, aș vrea să vă întreb dacă aveți vreo carte, un autor preferat, de science fiction sau de istorie alternativă sau ucronie?

Cristian Negrea: ⸻ Bună ziua și mulțumesc pentru invitație. Da, am mai mulți autori preferați, mai cu seamă în domeniul pe care îl abordez, numit în occident tehno-thriller sau military fiction, având subiectul în viitorul apropiat. I-aș nominaliza pe Tom Clancy, Larry Bond, Ralph Peters, acesta din urmă și un foarte bun analist militar. Genul este foarte bine reprezentat și face carieră în occident încă de multă vreme, ca dovadă și faptul că un fost comandant adjunct al forțelor NATO din Europa (deputy SACEUR), generalul Richard Shirreff a publicat un astfel de roman.

Pe partea de istorie alternativă sau ucronie, Niall Fergusson mi-a făcut o impresie foarte bună ca și analiză a istoriei alternative la unele evenimente cruciale, iar pe partea de ficțiune l-aș remarca pe Philip K. Dick cu Omul din castelul înalt.

CAT Graur: ⸻ În toate cele trei romane ale dumneavoastră uimește cantitatea de informații folosite cu talent – tactici de luptă, doctrine strategice ale diferitelor țări, armate, denumiri de unități, ordine de luptă, efective, tehnica folosită. De unde le știți sau ați inventat toate acestea?

Cristian Negrea: ⸻ Nu aveam cum să inventez totul. Unitățile armate sunt cele existente la momentul la care scriam cărțile, la fel și tehnica, respectiv armamentul. Am anticipat puțin la dotările tehnice, având în vedere că preconizam evenimentele descrise petrecându-se la câțiva ani după apariția cărții. Astfel, am anticipat dotarea aviației române cu F-16, deși la ora scrierii primei cărți abia începuse dezbaterea între partizanii cumpărării F-16 sau Grippen. Aici am anticipat spre soluția cea mai logică. Referitor la tacticile de luptă sau strategia generală a conflictului, tacticile există sau pot fi inovate, contează cum și când le aplici în funcție de mai mulți factori. Oricum, ideea este că am citit mult și citesc mult în domeniul respectiv.

CAT Graur: ⸻ De multe ori, acum la recitirea romanelor, acum când, iată, comemorăm un an de război Federația Rusă – Ucraina, mi-a venit de multe ori să exclam „Asta-i anticipație!” De exemplu, în chiar primul roman, Când armele vorbesc, din 2006, descrieți în amănunt sistemul anti-tanc Javelin, atât tehnic cât și în ce privește eficacitatea și efectul devastator al acestei arme împotriva blindatelor. Întrebarea este, urmărind conflictul din Ucraina, ați avut, cum să zic, sentimentul de déjà-vu?

Cristian Negrea: ⸻ Desigur, senzația de déjà-vu, cât și un oarecare sentiment că am avut dreptate în mare parte din ce anticipasem. La ora la care scriam primul roman, Când armele vorbesc, Ucraina se zbătea între două opțiuni diametral opuse, calea europeană, vestică, și cea euro-asiatică, spre Rusia. Am văzut cât de dificilă a fost confruntarea între cele două opțiuni, cu alternanțe între guvernarea lui Iuschenko și cea a lui Ianukovici, până la clarificarea apelor. Cert este că mai mulți ani rezultatul a fost pe muchie, până la Euromaidanul din 2013. Oricum, dacă Ucraina se înscria definitiv pe orbita Rusiei, am fi putut avea un conflict serios între noi și Ucraina, exact scenariul de avertisment din Când armele vorbesc. Din fericire pentru noi și nu numai, Ucraina s-a orientat spre Vest, ajungând astfel la o confruntare deschisă cu Rusia.

Mai departe, în Sânge pe Nistru, am prevăzut un astfel de Euromaidan la Chișinău, dar acesta s-a petrecut la Kiev, unde a ieșit victorios, și la Minsk, unde a fost înfrânt. În Cnutul Maicii Rusia, apărut în 2013, înainte de Euromaidan, am scris că în cazul în care Ucraina se orientează spre Occident, Rusia ar putea ocupa Crimeea și estul Ucrainei. Toate acestea sunt publicate în cărțile mele.

Referitor la Javelin și alte tipuri de armament descris în cărți, sistemul Javelin a fost gândit ca și principal atu al infanteriei NATO în confruntarea cu blindatele, între timp au apărut și altele pe care le-am văzut la lucru în Ucraina, cum ar fi cel britanic NLAW. Și aici am anticipat puțin, noi fiind dotați cu rachete Spike, dar eram sigur că la următorul conflict pe scară largă ce ar implica armament NATO, Javelin va avea un rol important. Nu am vorbit numai de Javelin, ci și de altele, inclusiv despre rolul crescut al dronelor în viitorul conflict.

CAT Graur: ⸻ Înainte să vă mulțumesc pentru răspunsuri, trebuie să vă întreb când îl mai putem citi pe Cristian Negrea într-o nouă carte? Aveți planuri? Unde vă mai putem citi, știu că sunteți activ pe Facebook și în redacția unei reviste…?

Cristian Negrea: ⸻ Da, sunt redactor la revista de istorie militară românească și internațională „Tactica și Strategia”, mai am și un blog pe astfel de teme, plus activitate curentă pe Facebook, mai ales despre războiul din Ucraina. Desigur, am planuri și pentru apariții editoriale viitoare, mă refer la cărți de genul celor deja apărute. Chiar anul acesta îmi va apărea o nouă carte, pe un gen oarecum aparte, cu o proiecție a evenimentelor pe o durată mai lungă. Am ezitat o vreme să o public, până acum, poate dintr-un simț al cronologiei. Asta deoarece ar fi trebuit să public al patrulea roman, unul la care lucrez în prezent și care ar continua acțiunea din ultimul, dar războiul din Ucraina mi-a dat planurile peste cap, fiindcă eu consider că un tehno-thriller trebuie să țină cont de acuratețea evenimentelor petrecute până la data apariției lui. Ori, nu puteam să public un roman military fiction în 2022 sau 2023, a cărui acțiune să se întâmple într-un orizont de 5-10 ani în viitor, fără să țin cont de evenimentul principal din 2022, respectiv războiul ruso-ucrainean, mai ales că acțiunea este tot pe flancul estic al NATO. Așa că a trebuit să mă opresc cu scrierea lui pentru a-l adapta în consecință. Așa că, al patrulea roman ce va apare este de fapt cel gândit să fie al cincilea. Sper că fanii și cititorii vor fi îngăduitori, mai ales că va fi într-un cu totul alt stil, dar sper că va fi considerat la fel de incitant. Cât de curând voi veni și cu continuarea la Cnutul Maicii Rusia.

View Comments (2)
  • Sentimentul de deja-vu a sporit cu precizia tehnica si tactica in prezentare, cu toate ca acum stim si citesc ca armamentul ucrainean nu este de ultima generatie. Despre Javelin, in schimb, va pot spune ca a fost o flash-intuire. Acesta este un tip de armament cunoscut, dar in momentul cand am scris despre el, era mai mult un „din urma” decat un „de acum”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top