Now Reading
Premii SFFF și lista aparițiilor SFFF în lumea de limbă franceză în anul de grație 2022

Premii SFFF și lista aparițiilor SFFF în lumea de limbă franceză în anul de grație 2022

CAT-Graur

Cum într-un an de zile în Franța și în Francofonie apar cîteva sute de volume SFFF, atenție, inedite, nu numărăm reditările, am fost pus în situația fie de a alege să vă prezint pe sărite și foarte sumar o listă chiar poate prescurtată, cam neinteresant, sau să vă prezint mai bine șase romane sau nuvele premiate în 2022 în în Franța și în Francofonie, cu un mic rezumat și coperta.

La urmă este și lista, pe tiparul Editura / data apariției / autorul și titlul lucrării.

1. Premiul Imaginales

Premiul ImaginalesCreat la Épinal cu ocazia primei ediții a Festivalului lumilor imaginare, care a avut loc între 23 și 26 mai 2002. Acest premiu, primul din Franța care recompensează exclusiv opere Fantasy, a fost de atunci acordat în fiecare an în cadrul festivalului Imaginales.

Categoria roman francez/francofon: Guillaume Chamanadjian pentru Le Sang de la Cité

Închis în spatele a două ziduri imense, orașul este un megalopolis suprapopulat format din mai multe ducate. Angajat la o băcănie din port, Nox a fost legat de casa Caouane, broasca țestoasă de mare, încă din copilărie. Își împarte timpul între livrările de vinuri prestigioase și seriile de poezie cu prietenii săi. După un accident vascular cerebral, moștenește o carte de poezii care spune povestea originii orașului. Nox își dă repede seama că textul este un ecou al propriei sale vieți. Contrar lui însuși, se trezește implicat în chestiuni politice care îl depășesc și confruntat cu partea tenebroasă a orașului său, un oraș oglindă populat de monștri.

O nouă speranță pentru domeniul fantasy francez. Primul volum al unei saga promițătoare. Le Point Pop (site-ul dedicat în întregime culturii pop în toate formele sale: cinema, seriale, muzică, jocuri video, cărți, benzi desenate, stil de viață).

Prima publicare: Paris, Franța: Aux forges de Vulcain, 16 aprilie 2021
Ciclul: The Watchtower vol. CS1
Ilustrație de Elena VIEILLARD
Ilustrații interioare de Daria GATTI
LIVRE DE POCHE (Paris, Franța), coll. SF (seria a 2-a, 1987-)
Data publicării: 28 septembrie 2022
Roman, 416 pagini, categorie / preț : 8,40 €
ISBN: 978-2-2-253-10352-3

 

2. Premiul Masterton

Premiul MastertonEste acordat în fiecare an începând cu 2000. Juriul este format din profesioniști ai literaturii francofone (scriitori, jurnaliști, directori de colecții). Președintele juriului este Marc Bailly.

Categoria roman francez/francofon: Morgane Caussarieu pentru Vertèbres.

1997. O mică stațiune balneară din Landes. Un băiețel de zece ani, Jonathan, tocmai a fost răpit. El este găsit viu o săptămână mai târziu într-o parcare de autostradă. Mama sa se chinuie să-l recunoască: multe lucruri s-au schimbat în el, cel mai deconcertant fiind apariția unei vertebre în plus…

Morgane Caussarieu revizitează anii ’90 așa cum a făcut-o Stephen King cu IT pentru anii 1960 și între Stranger Things și Goosebumps pentru adulți a scris cea mai ambițioasă carte a sa de până acum, cultură și metaforă oribilă pentru transformarea corpului și sexualitate.

Născută în 1987, Morgane Caussarieu a fost distinsă cu mai multe premii și s-a impus ca autoare punk franceză în tradiția lui Poppy Z. Brite. Printre romanele sale se numără Dans les veines, Je suis ton ombre și Techno Freaks (nominalizat la Prix de Flore), precum și eseul Vampires & bayous.

Prima publicare: Editura Au diable vauvert, 7 octombrie 2021
Data publicării: 7 octombrie 2021
Depozit legal: august 2021, Imprimare: august 2021
Prima ediție
Roman, 304 pagini, categorie / preț: 17 €
ISBN: 979-10-307-0326-9
Format: 13,0 x 19,8 cm
Gen: Fantastic
Copertă: Olivier Fontvieille/offgraphisme.paris; fotografii de copertă: © istockphotos.com, © Gettyimages.com.

 

3. Solaris, Canada – premiu creat în 1977

Solaris , Canada - premiu creat în 1977Geneviève Blouin pentru La Vie secrète des carapacées .

Premiu revistei Requiem din Quebec, devenită ulterior Solaris. Premiul Dagon a fost acordat de către un juriu, din 1977 până în 1980, pentru o narațiune franco-canadiană inedită publicată în Requiem (apoi Solaris). Începând cu anul 1981, Premiul Dagon a devenit Premiul Solaris.

Povestirea pentru care Geneviève Blouin a primit Premiul Solaris 2022 a apărut în numărul 223 al revistei Solaris.

În lumea creată de autoare, unele femei sunt carapace, altele sunt umblătoare. Bărbații, pe de altă parte, par să fie cu toții umblători. Cititorul îl însoțește pe Manuté, un umblător, într-o zi de lucru. Bărbații sunt însărcinați cu sarcinile agricole, repartizate în funcție de clanurile lor în cadrul Consiliului lunar, din care Manuté este proaspăt membru. Majoritatea femeilor sunt carapace și merg pe plajă în timpul zilei pentru a avea grijă de copii.

Este o metaforă despre realitățile relației de cuplu cu copii în care unul dintre părinți rămâne acasă, progresia istorică a perspectivei societății europene și nord-americane asupra părintelui care stă acasă (din punct de vedere istoric, mama).

în volum : Solaris n° 223, SOLARIS (nd)
Solaris (revistă), nr. 223
Prima ediție 11 august 2022
Text ilustrat de Sagana SQUALE
Coperta de Tomislav TIKULIN
162 de pagini, Preț/Cat: $13.95 CDN

 

4. Bob Morane , Belgia – premiu creat în 1999

Bob Morane , Belgia - premiu creat în 1999Se acordă anual în cadrul Festivalului Cărții imaginarului de la Bruxelles.

Roman francez: Serge Brussolo pentru Le Cavalier du Septième Jour .

La Pueblo Quito, un oraș de frontieră din sudul Statelor Unite, o comunitate săracă supraviețuiește din veniturile obținute din traficul de droguri. Este, totodată, locul în care au eșuat multe persoane cu un trecut tragic. În Pueblo Quito, toată lumea are ceva de ascuns: crime, trădări, vise absurde, fantezii tulburi… Cu toții însă au obiceiul de a privi cu teamă peste umăr, pentru a se asigura că nu sunt urmăriți.

În acest creuzet clocotitor, freamătă o întreagă lume bântuită de temeri iraționale, în special de legenda Călărețului Zilei a Șaptea, un personaj mitic care, călărind în fruntea unei hoarde de mustangi dezlănțuiți, va veni într-o zi să-i pedepsească pe păcătoși călcându-i în picioare până la ultimul om. O legendă? Oare?

Prima ediție: Montblanc, Franța: H&O Poche, 16 aprilie 2021
Roman, 256 de pagini, categoria / preț: 6,90 €.
ISBN: 978-2-84547-380-5
Format: 10,8 x 17,8 cm

 

5. Rosny aîné, Franța – creat în 1980

Rosny aîné, Franța - creat în 1980Premiul pentru cele mai bune lucrări în limba franceză. Este acordat de către cititori și decernat în fiecare an cu ocazia Convenției franceze de science-fiction.

Roman: Ketty Steward pentru L’Évangile selon Myriam.

La doar șaisprezece ani, Myriam este însărcinată să scrie cartea Adevărului care lipsește comunității sale de supraviețuitori ai apocalipsei. Nu are acces decât la câteva cărți zdrențuite și la istorii orale care au fost păstrate cât de bine s-a putut. Și totuși, ea reușește să-și îndeplinească misiunea.

Bazându-se pe toate sursele, de la căderea lui Lucifer la papucii Cenușăresei, trecând prin Lacul Lebedelor și rătăcirile lui Oedip, ea trasează noile linii dintre minciună și adevăr.

 

6. Bifrost (Premiul cititorilor), Franța – se acordă din 2013

Bifrost (Premiul cititorilor), Franța - se acordă din 2013Premiu creat de revista Bifrost prin care sunt premiate în fiecare an două texte alese de cititorii revistei (unul în limba franceză, unul tradus) publicate în anul precedent.

Nuvelă franceză: Audrey Pleynet pentru Encore cinq ans.

2078. Pământul este pe moarte, iar cea mai mare parte a populației trăiește în domuri artificiale. Miliardarul și genialul inventator Arthur Thompson are o idee pentru a face lumea din nou locuibilă. Nu are nevoie de prea multe: o formațiune mică de oameni devotați, acordul populației și cinci ani. Sau poate încă cinci ani. Și încă cinci ani…

în volum : Bifrost n° 107, BÉLIAL’ (978-2-38163-051-9) (revistă) 7 iulie 2022
Prima ediție
Text ilustrat de Nicolas FRUCTUS
Coperta de Florence MAGNIN
192 de pagini
Preț/Cat: 11,90 EUR
15,0 x 21,0 cm

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top