Now Reading
Afișul tezei

Afișul tezei

Cătălin Badea-Gheracostea
Michelle K. Yost

Una dintre conexiunile neașteptate între mediul academic, în speță filologic, și banda desenată, provine din curricula unor universități anglo-saxone care prevede crearea de către masterandul sau doctorandul aflat imediat înainte de susținerea finală a tezei, a unui afiș care să rezume în limbajul sincretic tipic sutele de pagini ale cercetării originale. Este, evident, un coșmar pentru majoritatea celor aflați pe ultima sută de metri a cursei care le va defini statutul profesional pe mai departe.

Nu este vorba de o planșă banală, rudă cu cele încropite pentru varii materii de liceu, de la botanică la geografie, de la istorie la anatomie, formatul are câteva puncte obligatorii: prezența ”Abstract”-ului tezei, utilizarea ilustrațiilor din bibliografie, interzicerea cantonării în bandă desenată (!) etc. Ținând cont de toate acestea, afișul unei teze de doctorat este mai mult decât un afiș pentru o conferință-spectacol, altceva decât o „popularizare” prin BD, și mai puțin decât lucrarea însăși.

Am ales, pentru exemplificare, afișul tezei doctorale a americancei Michelle K. Yost, cu subiectul „Pământului gol pe dinăuntru”, susținută acum aproape un deceniu la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie. Doritorii de mai multe exemple și, mai ales, de mai mult BD „în literă” decât „în spirit”, ar putea lua în seamă marea popularitate pe care BD-ul o are în publicațiile de filozofie, nu doar din spațiul anglo-saxon. Fluxul discursului filozofic și caracterele filozofilor-personaje au făcut ca limbajul benzilor desenate să fie adoptat și adaptat din ce în ce mai mult în ultimii ani (v. viața lui Emil Cioran, ca album BD în franceză, recent editat).

AfisTerraCava

View Comment (1)
  • Interesanta teza si-a ales tipa, doar ca trebuie precizat ca e de fapt „„Pământului gol pe dinăuntru in literatura..” Altfel, daca ar sustine acum ca Pamintul e gol pe dinauntru ar fi echivalent cu a sustine ca Pamintul nu e rotund 🙂 (desi se pare ca sint multi adepti si aici 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top