Now Reading
Scrisoare deschisă către fandomul F & SF

Scrisoare deschisă către fandomul F & SF

Dan Popescu
zoomromcon21-thumb

Printr-un concurs de împrejurări, am fost membru în juriul Romcon 42. O mică mare aventură. Am acceptat deoarece am dorit să văd ce și cum și am vrut totodată să contribui.

În cele ce urmează vă transmit, lapidar(2, câteva observații și opinii personale precum si extrase dintr-o mai lunga emailă de la Pompilian TOFILESCU

De la acceptarea acestei misiuni (octombrie 2020) și până în ianuarie 2021, am reusit să-mi completez baza de date cu 59 de cărți de autori români, interesante pentru fandom, dintre ele 7 fiind de non-fiction. Cărți cumpărate (am luat și trei țepe) sau identificate pe baza descrierii de pe net. Detalii în alt articol.

Tabelul a fost transmis membrilor juriului ocazie cu care am propus o primă selecție de titluri împărțite în două grupe mari SF respectiv Fy (fantasy), împărțire neacceptată însă (a fost invocat statutul ARCA SF).

Nominalizările au fost rezultatul votului membrilor juriului fiind folosit modul de punctaj prezentat, de mai mulți ani, pe buletinul de vot.

Este de remarcat că numai două edituri au acceptat să ajute juriul cu cărți: EUROSTAMPA prin Cornel SECU și PAVCON, prin Constantin PAVEL. Și numai doi autori au și-au trimis cărțile către membrii juriului (numai unul a primit premiu).

Am primit și prelucrat 43 de voturi. Într-un tabel  < .xls >, notele finale fiind media aritmetică între mediile ponderate de la juriu si de la public (suma notelor împărțită la numărul de votanți).

Dintre cele 43 de voturi de la public, 21 au fost aduse de ”prietenii” unui autor (a cărui lucrare nu a primit premiu!) și sunt votate exclusiv realizări Helion. Celelalte 22 acordă note (aproape) tuturor lucrărilor nominalizate și cu excepția a 2 (DOUĂ!) voturi, provin de la persoane din Timișoara și Oradea.

Aceasta și este principala motivațíe a mesajului meu.

Pompilian TOFILESCU: Știu că prin SF-ul românesc există și au existat dintotdeauna tot felul de grupuri, grupulețe, cercuri, cerculețe, bisericuțe, interese (?), orgolii… care generează tot felul de discuții. Astea se văd și de la, cum ziceam, 8000 de km distanță, însă aduc a furtuni într-un pahar cu apă

De ce nu au votat cenacliștii, fanii și creatorii din Brașov, București, Craiova, Iași, Suceava? De ce atâta neparticipare? Indiferență sau amurg?

Oare conflictele istorice sunt mai importante? Contează atât de mult / puțin (depinde de p.d.v.) că numai helion-iștii au avut resurse să organizeze romcom-ul? Convenția națională este o bună rampă de lansare în lumea mare, de ce nu este folosită mai ales acum, când zoom-eala permite întâlniri prolifice cu costuri mult reduse?

Am vorbit direct cu 11 cunoscuți. Câțiva (3) au afirmat limpede că au dorit să se distanțeze de ARCA SF. Ceilalți, fie nu au avut timp, fie nu au citit – aud asta de vreo 40 de ani!. Unul mi-a atras atenția că în ultimii ani nu a fost publicat regulamentul de utilizat la nominalizare respective votare.

Cu gândul la un regulament care sa fie util oricărei echipe care va organiza vreo convenție viitoare, aveți aici câteva propuneri de aplicat pe viitor:

  • separarea celor doua mari domenii, SF respectiv Fy;
  • separarea votului juriului de votul publicului;
  • stabilirea juriului cu mai mult de 6 luni înainte de convenție, să fie timp pt obținut cărtile respectiv pentru citit; și cooptarea de outsideri (persoane din afara fandomulu)
  • utilizarea premiilor speciale ale juriului în cazul singularităților notabile.

Propuneri de la Pompilian TOFILESCU:

  1. Anunțarea cu mult înainte, pe site, pe rețelele sociale, dar și în publicațiile online și tipărite a „regulilor jocului”: categoriile (mi-ar place să se facă o distincție între între F și SF), modul în care se acceptă nominalizări, perioada în care se acceptă nominalizări, modul de selecție, criteriile de jurizare, componența juriului, etc.
  2. Acceptarea de nominalizări direct pe site, „la vedere”. Se poate crea un formular on-line de trimitere/acceptare de nominalizări.
  3. Publicarea listelor lungi după încheierea lor. Eventual updatarea lor periodică (săptămânal) în timpul ferestrei de acceptare.
  4. Stabilirea finaliștilor (listele scurte) – nu știu cum se face acum însă e o activitate care are potențialul de a isca întrebări. Ar fi câteva opțiuni: fie prin jurizare, fie print-un comitet mai larg de preselecție (cu cât mai larg cu atât mai bine pentru „transparență” și „reprezentativitate”), fie prin vot public (ar scuti juriul de efortul de a citi tot ce e pe lista lungă).
  5. Votul publicului să poată fi făcut on-line și să fie deschis tuturor, inclusiv fanilor/cititorilor obișnuiți, câți or mai exista acum. Pentru a evita voturi multiple de la o singură persoană se poate lega votul de o adresă de email unică (nu elimină, dar limitează suficient votul multiplu). Asta ar putea avea și un efect benefic de de a crea emulație când „nominalizații” vor începe să-și facă „campanie electorală”.

Propunerile de mai sus trebuie aplicate nu (doar) discutate. Sunt convins că discuțiile vor fi continuate, constructiv sau sarcastic, numai că istoria va reține pe aceia care vor realiza ceva concret.

Amical și iremediabil pasionat de SF,
Dan Popescu,
Piatra Neamț

 

1)  Ca să evităm discuții inutile, precizez că pentru mine fandomul este comunitatea creatorilor și pasionaților activi de F & SF. Pasionații activi participă la discuții pe zoom, la cenacluri, la ”poșta redacției”.
2)  Sunt multe de readus în discuție: activitatea cenaclurilor care mai există, cui se adresează scriitorii, circulația informațiilor etc.

zoomromcon21

View Comments (2)
  • Mie mi se pare f buna propunerea de delimitare a SF de F cum F nu are nici in clin nici in mineca cu F.
    De ce nu ar functiona propunerea cu votul oricui pe net: nu se cumpara carti. Unele edituri (mici) au prezenta locala, doar in Timisoara, doar in Iasi, etc. Cel mai bine ar merge asa: un juriu neafiliat cu nici o editura sa selecteze lista scurta. Ar trebui sa fie persoane cu simt etic, carora sa li se dea cartile in pdf si care sa nu le dea mai departe la liber (prietenilor). Apoi lista scurta s-ar face publica in speranta ca (facind un pic de publicitate) va genera vinzari. Deabia lista scurta, sa zicem 6 carti va putea fi votata la liber pe net de oricine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top