Now Reading
De la găină la ideea neagră

De la găină la ideea neagră

Doru Pop
Planeta carnivorilor și hecatomba găinilor

Planeta carnivorilor și hecatomba găinilor

de Doru Pop

 

În fiecare zi sunt ucise aproximativ 200 de milioane de animale. Anual omorâm 72 de miliarde de mamifere și păsări, precum și trilioane de animale acvatice. Pentru a hrăni toți oamenii de pe această planetă, care consumă 350 de milioane de tone de carne pe an, sunt ucise anual 300 de milioane de vite, 1 miliard de ovine și 1,5 miliarde de porci. Dar găinile sunt ucise într-un număr fabulos de mare. La nivelul întregii lumi sunt sacrificate peste 61 de miliarde de găini (la care se adaugă 2 miliarde de rațe și sute de milioane de alte păsări)! Față de 1961, când doar 12% din totalul consumului de carne era provenit de la găini, acum carnea de pasăre reprezintă o treime din carnea folosită.

Numai în Statele Unite (conform peta.org) sunt ucise anual 9 miliarde de găini, 245 de milioane de curcani, iar un american consumă 124 de kilograme de carne pe an, ceea ce presupune utilizarea a două treimi din totalul terenurilor arabile din SUA. Calculat în consum de apă, pentru a produce un singur kilogram de carne de vită sunt necesari 15,5 litri de apă.

Raportat la anii ’60, deși numărul de oameni pe Pământ s-a dublat, consumul de carne s-a triplat. Faptul că nevoia de carne la nivel global a crescut continuu este explicat în parte de prosperitatea Chinei, dar și prin creșterea nivelului de trai în țări precum Brazilia sau Argentina. Deși consumul de carne a crescut exponențial, marii carnivori ai planetei rămân australienii și americanii. Dacă în SUA un om mănâncă în medie 100 de kilograme de carne pe an (ceea ce echivalează cu jumătate de vacă), țări precum Etiopia sau Nigeria au un consum sub 9 kilograme, de 10 ori mai puțin decât în Europa. Una dintre puținele țări în care consumul de carne a rămas la aceleași dimensiuni este India, pe cap de locuitor indienii au mâncat în ultimii 40 de ani aproximativ 4 kilograme de carne (mai multe aici https://ourworldindata.org/meat-production; https://www.careelite.de/en/online-live-kill-counter/)

În condițiile în care creșterea și hrănirea animalelor utilizează 71% din terenurile arabile ale lumii, iar industria cărnii generează aproximativ 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, poate că s-ar cuveni să facem o mică ajustare a dietei zilnice.

 

La Faculté des Idées Noires

 

La Faculté des Idées Noires – Œuvre collective – Cadavre exquis

de CAT Graur

 

(Da, știm, le cadavre exquis, suprarelismul, merci, nu ne-a scăpat referința…)

Opera a treisprezece autori, Sarigan, Marge Nantel, Paladine Saint-Hilaire, Sylvie Arnoux, Bruno Pochesci, Gwen Geddes, Louise Roullier, Emmanuel Quentin, Thomas Fouchault, Luce Basseterre, Arnauld Pontier, Aurélie Mendonça și Nicolas Le Breton.

Faptul că a avut o copilărie tristă într-un sat minier nu i-a fost de ajuns: Pat Poe vrea să meargă pînă la capăt, să experimenteze chinurile îndoielii și disperării, să exploreze partea întunecată a umanității. Deci, o singură opțiune: să meargă direct la FIN, cu alte cuvinte la Facultatea de Idei Negre, această instituție prestigioasă în care studenții din toată țara se pot învălui literalmente în nenorocire. Până la rezultatul fatal, în cazurile fericite. Dar dacă există un lucru la care Pat Poe nu se aștepta, era să trăiască o adevărată aventură demnă de cei mai mari eroi, tocmai el, cel care căuta doar un loc unde să se lamenteze în pace.

Este un fapt, niciodată nu a fost un „cadavru rafinat” numit astfel mai potrivit! Căci nu numai că această lucrare colectivă – scrisă la douăzeci și șase de mâini potrivit tuturor regulilor artei – se desfășoară în tonurile sumbre cele mai rafinate, ea debordează de cadavre de tot felul, de la cele mai țăcănite, la cele mai tulburătoare.

Toate strălucit ilustrate de Francis Malvesin și servite într-o atmosferă mohorâtă ca dracu’.

Cititorule avizat, iubitor de umor negru și literatură atipică, această mică bijuterie a causticității este pentru tine!

__________

La Faculté des Idées Noires – Œuvre collective Cadavre exquis

Editura 1115 Agenția de călătorii literare (Lion, Franța)

Data apariției: 4 octombrie 2021, prima ediție, roman, 164 pagini, 9€

ISBN : 979-10-97100-73-5

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top