Now Reading
O „construire de națiune”* în BD

O „construire de națiune”* în BD

Eduard Pandele
Renaissance

E 2104, au trecut 20 de ani de cand uriașa navă spațială a expediției “Renaissance” a debarcat, 20 de ani de când intervenția extraterestră a salvat Terra.

Federația extraterestră e generoasă și pașnică – a rezolvat problema dependenței de energie atomică, înlocuind-o cu dependența de Helium-3, o substanță care nu există pe Terra, ci e extrasă de pe Marte și Jupiter. A eliminat epidemiile și a încetinit încălzirea globală, a oprit majoritatea conflictelor…

Terra trăiește o epocă a bunăstării.

Unii pământeni, însă, sunt nemulțumiți și speriați – istoria omenirii e plină de civilizații dispărute în urma contactului cu o civilizație superioară tehnologic…

Așa că nu e chiar o surpriză atunci când un submarin de război controlat de organizația teroristă “Sui Juris” atacă Australis, un oraș artificial în care pământenii și extratereștrii cooperează, încercând să salveze Marea Barieră de Corali.

“Renaissance #4 – Sui Juris” începe un nou ciclu al seriei, în care tema dezbătută este – cum ar fi putut America să transforme Afganistanul într-o democrație de tip vestic? Pardon, e de fapt “cum poate fi adusă Terra în rândul civilizațiilor galactice” dar similitudinile sunt evidente.

Perspectiva e interesantă, pentru că eroii principali sunt o familie de extratereștri, cu joburi obișnuite, copil și responsabilități care sunt nevoiți să rămână pe Terra mai mult decât și-ar fi dorit și încearcă să se adapteze – și să adapteze Terra la ei, schimbând mentalități.

Ușor de zis, greu de făcut… pentru că Renaissance e și o serie de aventuri, cu elemente de acțiune și spionaj.

Un restart interesant, cu o premisă captivantă și inteligentă, cu umor și puțin cinism à la bonne bouche, păstrând acea simbioză perfectă între desen și scenariu cu care Emem și Duval ne-au obișnuit până acum.

Un volum de neratat pentru fanii science fiction-ului umanist, mai aproape de Star Trek și Childhood’s End decât de Star Wars.

*Renaissance #4 – Sui Juris (Duval/Emem) – Dargaud 2021

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top