Now Reading
În ultimele decenii, o nouă formă de Divinitate a fost revelată lumii: Multitudinea.

În ultimele decenii, o nouă formă de Divinitate a fost revelată lumii: Multitudinea.

CAT-Graur
Cinquante-trois présages de Cloé MEHDI

În viitorul apropiat, Zeii au coborât pe Pământ și sunt mai degrabă destul de ciudați. Își spun Multitudine, se numesc cu numere și fără să fie prezenți fizic au aleși: Desemnații, cărora le dau anumite puteri și pe care nu ezită să-i ucidă la cea mai mică greșeală.

Raylee, o Desemnată a zeului 19, îi poate duce, pentru durate variabile, pe cei pe care Zeul ei alege să-i ocrotească într-un loc misterios, în afara Spațiului și Timpului, iar ocrotiții au de obicei un motiv bun să fie uitați, un motiv care nu este întotdeauna onorabil, și asta o face să fie supravegheată îndeaproape de poliție.

Societatea descrisă în roman, în afară de apariția Zeilor, este lumea noastră actuală. 53 de auguri este un roman social noir care folosește fantasticul ca metaforă pentru realitatea socială. Personajele sale, departe de a-și folosi supra puterile pentru a domina societatea, alcătuiesc un nou proletariat, sunt prost plătiți, respinși de o parte a populației și se supun fără crâcnire unei ierarhii violente și implacabile, ba chiar și mafiei, și aceasta condusă de Divinități prin metode obscure. De asemenea, se află sub supravegherea permanentă a poliției care îi consideră complici ai infractorilor. Tonul general al romanului ‒ servit impecabil de o narațiune rece, lipsită de orice poezie ‒ este foarte Întunecat, o atmosferă a sfârșitului lumii, o apocalipsă lentă și plictisitoare. Cu toate acestea romanul se citește dintr-o suflare, lăsând un gust ciudat și un sentiment ambivalent, impresia de a fi citit o poveste pe cât de originală, pe atât de opresivă.

De lângă Cherbourg, Raylee este Desemnata zeului Nouăsprezece, aleasă să fie printre oameni canalul Acestuia de comunicare, o povară mai degrabă decât o binecuvântare. Ea primește la Biroul Rugăciunilor din Europa de Vest solicitanți în căutarea Devenirii fiind depășită în fața complexității Multitudinii. Mai ales că, recent, a intrat în atenția Observatorului, poliția ce se ocupă de conflictele cu Divinitățile: s-ar părea că toți răufăcătorii care se apropie de Raylee dispar fără urmă… E timpul ca locotenentul Hassan Bechry să se infiltreze în Biroul Rugăciunilor…

Un roman de anticipație sumbru, palpitant, unic.

Cloé Mehdi s-a născut în 1992. A câștigat premiul pentru primul roman la festivalul de film Beaune cu Monstres en cavale iar al doilea, Rien ne se perd, este, de asemenea, foarte apreciat în mediul romanului polițist francez și a fost nominalizat pentru numeroase premii.

______________

53 de auguriCinquante-trois présages

de Cloé MEHDI

Prima ediție. Paris, France, editura Seuil, colecția Cadre noir, 4 martie 2021

Coperta de Erwan Denis după o fotografie © Rubberball / Erik Isakson & Klaus Vedfelt prin Getty Images.

Roman, 336 de pagini, preț 19,50 €
ISBN : 978-2-02-147150-2
Format : 14,7 x 22,0

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top