Now Reading
Mihai Timoșenco – portretul unui artist româno-ucrainian

Mihai Timoșenco – portretul unui artist româno-ucrainian

Dodo Niţă
Mihai Timosenco

Mihai Timoșenco s-a născut la Măcin, în 1980, într-o familie de ucraineni şi a absolvit Liceul de Artă din Tulcea în 1999.

Deşi câştigase olimpiada pe ţară la pictură, nu este admis la Academia de Arte Plastice din Bucureşti şi atunci, la îndemnul profesorilor săi, în anul următor pleacă în Ucraina şi urmează acolo cursurile Facultăţii de Arte Frumoase – secţia Graphic Design, din Lvov, pe care le termină în 2006.

Artist polivalent, grafician, pictor, caricaturist, dar şi director al unei mici companii de pantomimă, Mihai Timoşenco revine la pasiunea sa din copilăriei, în urma lecturii volumului Istoria Benzii Desenate Româneşti şi începe să creeze benzi desenate.

Astfel, în 2011, împreună cu Cyril Horiszny, demarează lucrul la adaptarea în benzi desenate a romanului Heroi ponevoli (Erou din întâmplare),  publicat în 1904 de Ivan Franko, unul dintre marii clasici ai literaturii ucrainene.

În paralel, Timoşenco desenează povestea Cazacii din Dobrogea, după un scenariu scris de profesorul Virgil Riţco (din care un fragment va apare în 2013 în prozinul craiovean BDC), dar şi adaptarea în BD a volumului Terente, semnat de ziaristul constănţean Constantin Cumpănă, din care câteva planşe au fost prezentate la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa, tot în 2013, în prezenţa autorilor.

În noiembrie 2014, la o galerie de artă din Lvov a fost lansat primul volum din banda desenată Erou din întâmplare. Peste doi ani va fi publicat şi volumul 2 şi, împreună, se vor vinde în peste 8000 de exemplare ceea ce pentru mica piaţă BD din Ucraina înseamnă foarte mult. Ulterior, cu sprijinul unei fundaţii austriece, albumul va fi tradus în germană şi difuzat în ţările unde se vorbeşte această limbă.

În 2015, Mihai Timoşenco participă la Festivalul de benzi desenate de la Bruxelles, la invitaţia Institutului Cultural Român.

Din 2018, el se mută împreună cu familia în Germania, unde îşi va găsi de lucru în domeniul IT. Deşi s-a îndepărtat de BD, revine din când în când la prima sa dragoste, cum a fost cazul în 2019, când a participat cu o scurtă povestire grafică la albumul colectiv Istorii din 89, editat de Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.

Educat la şcoala benzii desenate franco-belgiene, Mihai Timoșenco a dovedit un talent ieşit din comun la naraţiunea grafică şi depinde doar de potenţialii editori pentru a-l regăsi cu noi lucrări în actualitatea benzii desenate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Revista SFF Gazeta SF. All Rights Reserved.

Scroll To Top